In Nederland weet men nog amper wat linkbait is en wat voor enorme voordelen het kan hebben, terwijl in Amerika de eerste stemmen opgaan om gewoon met reguliere linkbuilding bezig te blijven in plaats van linkbait. Hele discussies worden op alle blogs, magazine’s en fora gevoerd. Nou vraag je jezelf af: wat zijn dan nou de voor- en nadelen van linkbait en linkbuilding?
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is vrij simpel; het vergaren van goede links voor je website om je ranking in de zoekmachines te verbeteren. Wat zijn dan goede links? Goede links zijn links waarbij er een keyword in de anchor tekst staan. De anchor tekst is de daadwerkelijke tekst van een link. Google en andere zoekmachines hechten veel waarde aan de linktekst. In Nederland is het niet gebruikelijk dat men in een tekst linkt, met uitzondering van de blogosphere. De waarschijnlijkheid dat een blogger naar je linkt is stukken groter dan dat je een link krijgt van een autoriteit.
Wat is linkbait?
Het schrijven van artikelen die een reactie uitlokken word dan linkbait genoemd. Niet alleen het artikel kan linkbait zijn, ook bepaalde tools, plaatjes, grafieken en data vrijgeven. Je snapt het al. Goede content is king, het uitlokken van reactie hiermee is een straight flush. Heel simpel gezegd is de term gewoon erg duidelijk, het vissen naar links.
Vaak zijn artikelen die worden gebruikt bij linkbait een opsomming van een aantal punten, een controversieel standpunt of gewoon een grappig artikel. Je hoopt dan dat het artikel wordt opgepikt door een aantal high traffic sites die het vervolgens verder verspreiden. Doordat een groter publiek krijgt, krijg je tenslotte meer en sneller links. In Amerika wordt een aantal sites hiervoor gebruikt. Bijvoorbeeld: Digg.com, reddit.com en fark.com. Deze sites worden zogenaamde ‘social media’ sites genoemd en zijn belangrijk bij de linkbait. Handig is ook om te zorgen dat je commentaar geeft of een trackback op andere sites door naar buiten te linken, waardoor de kans op een reactie groter is.
Wat zijn de voordelen van Linkbait?
- Links verzamelen was nog nooit zo goedkoop.
- Links verzamelen is geen saaie tijdrovende bezigheid meer, maar is een taak geworden die je al snel aan een goede tekstschrijver of programmeur kunt uitbesteden.
- Linkopbouw gaat in verhouding op een veel natuurlijkere wijze.
- Je hoeft niet meer te bedelen om links.
- Google vindt het prima dat je goede content schrijft om links te verzamelen.
Wat zijn dan de nadelen van linkbait?
Als je een beetje hebt opgelet dan heb je nu wel in de gaten dat het krijgen van links niet moeilijk hoeft te zijn. Natuurlijk kleven er ook wat nadelen aan linkbait.
- Bij linkbait weet je nooit welke anchor tekst je links krijgen. Het is je sitenaam of het is een plaatje en met een beetje pech zelfs een nofollow toegevoegd. De kwaliteit van de links is dus hoogst twijfelachtig, echter de hoeveelheid maakt dan weer veel goed. Dit brengt ons meteen op het volgende punt.
- Je hebt geen idee op welke sites je links komen te staan, terwijl het beter is als een link komt van een website die in dezelfde buurt zit qua thema.
- Het regelen van links op oude domeinen en passieve websites is zo goed als onmogelijk. Linkbait zal zich in 99% van de gevallen voordoen op relatief nieuwe en vluchtige blogs en websites.
- Je hebt geen invloed op de plaats waar men naartoe linkt. Allemaal naar het artikel? Of naar de frontpage? Een goede en juist geplaatste deeplink geeft een interessanter resultaat dan een link naar de domeinnaam.
- Redirect scripts aan de kant van de blogger. Altijd lastig. Net als mensen die hun uitgaande verkeer meten door een variabele achter hun URL te zetten…
- Heel veel links tegelijk verkrijgen ziet Google tegenwoordig als iets vreemds. Spammers lieten ’s nachts hun script draaien en de volgende ochtend had hun website 10.000 backlinks. Door nu te kijken naar een ‘natuurlijke’ opbouw van de links is het riskant geworden om één keer in de maand of week plotseling veel meer links te krijgen in verhouding.
- Het schrijven of maken van goede content kost soms erg veel tijd. Daarbij is natuurlijk niet altijd elk artikel even geschikt om te worden opgepikt.
- Het gebruik van ‘social media’ sites is in Nederland nog erg klein. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de afwachtende houding, het feit dat we hier minimaal twee jaar achterlopen op gebied van internet (mede door de banken, betalingsmogelijkheden en het lage aantal creditcardgebruikers in Nederland) zorgt ervoor dat het een stuk moeilijker is om opgepikt te worden door een groot publiek. Tevens speelt het kleine taalgebied een rol en hebben wij Nederlanders de eigenschap om ons aan te passen qua taalgebruik.
Voordelen Linkbuilding
- Relevantie, je kunt zelf bepalen waar je links wilt hebben, welke context en welke linktekst je deze geeft. En niet te vergeten hoe je deze kunt deeplinken in je website.
- Je kunt oude, vertrouwde domeinen aanschrijven.
- Je kunt de thema’s en de plaatsing zelf uitzoeken (met een beetje geluk).
Nadelen Linkbuilding
- Wel eens geprobeerd handmatige 6500 backlinks te verzamelen binnen een jaar tijd? Ik geef het je te doen.
- Tijdrovend, en daardoor vaak duur voor jezelf of voor de klant.
- Prijzig I. Vooral in Nederland verbaas ik me over de vele arrogante webmasters die belachelijke prijzen vragen voor een weggestopte tekstlink op een website waar geen traffic op zit, maar die toevallig een PageRank van 5 heeft in een enigszins relevante omgeving. Het gore lef…
- Prijzig II. De prijzen in bepaalde branches lopen zo snel op, € 10.000 is niets als je betaalde links inkoopt in de financiële branche.
- Gevaarlijk. De mogelijkheid dat je net voor € 10.000 links hebt gekocht, maar dat Google je linknetwerk oprolt.
- Google geeft je een penalty voor het gebruik van een linknetwerk en je zakt 30 plaatsen, of meer.
Linkbuilding en linkbait: een prima combinatie.
Het vragen van links bij sites in je omgeving is natuurlijk een tijdrovende klus. Jim Boykin vertelt zelfs dat het record voor het aantal geregelde links in één week door een van zijn medewerkers is gezet op 39 links. Natuurlijk weet ik ook dat je met een programma 10.000 links of linkrequest kunt versturen per nacht. Echter, hoe zijn die resultaten? Echte kwaliteit is nog steeds handwerk en kost tijd. Maar niets weerhoudt ons ervan om deze twee opties te combineren. Linkbait voor de hoeveelheid en 25 goede links per maand en ik garandeer je dat je gaat ranken op de meest competitieve termen. Want bij linkbuilding is het van belang dat de links, voor een optimaal effect, zo natuurlijk mogelijk worden opgebouwd. Dit is niet het geval bij goede linkbait, echter door de hoeveelheid met de kwaliteit van goede backlinks te combineren valt het moeilijker te ontdekken of er links worden ingekocht. Tevens is het regelmatiger verkrijgen van meer backlinks uiteindelijk geen bezwaar meer voor de zoekmachines, waardoor ook je linkbuilding meer profijt heeft.
Mijn vraag aan jullie is welke strategie jullie gebruiken?
P.S. Als jullie het nu hebben begrepen dan plaats je je reactie in een artikel op je eigen blog en niet in de comments. De ene hand wast de andere tenslotte…
Geef een reactie