Iedereen kent natuurlijk wel die nare berichten in je commentaren, gastenboeken en fora waar gespamt wordt voor zoekmachines. In het voorjaar van 2005 is er dan ook een relatief simpele oplossing bedacht door de zoekmachines. Men voegt een attribuut toe aan een link en daarmee geef je aan dat je niet wilt dat zoekmachines je links volgen. Hierdoor neemt de waarde van je link af voor het gebruik in zoekmachines. Een gebruiker volgt deze link echter wel en zo blijft het mogelijk om toch verkeer te krijgen.
Waarom is nofollow dan zo’n onzin?
Nofollow is crap en wel hierom: de zoekmachines vragen de gebruikers aanpassingen te doen om beter gevonden te worden. Het probleem van de zoekmachine wordt verplaatst naar de gebruiker. Teven is het tegen de Google Guidelines:
Dan moet iemand mij maar eens uitleggen waarom ik dan voor een zoekmachine mijn webpagina moet aanpassen zodat een link waarde heeft voor een gebruiker, maar niet voor een zoekmachine?
Dit is vrij simpel te verklaren. Google beschikt momenteel niet over het algoritme dat het zelf de waarde van een individuele link kan bepalen en zoals we allemaal weten zijn links ongeveer 50% van je ranking resultaat. Omdat het zo belangrijk is lag de verhouding door de grote hoeveelheid spam indertijd erg scheef. De gedachte achter de nofollow was dat als elke webmaster dit zou gebruiken het spam probleem wel zou stoppen. Maar waarom zouden de webmasters ervoor moeten zorgen dat Google haar indexatie problemen zo kan oplossen?
10 redenen om geen nofollow te gebruiken
- Nofollow stopt de spam niet
Of jullie mogen iets anders zien dan ik zie in de Google SERP’s en commentaar en opmerkingen op blogs. - De naam Nofollow klopt niet
Google volgt de link wel, indexeert hem ook maar gebruikt hem niet in de ranking weging(dankje eduard). - Nofollow is slecht voor de relatie tussen 2 websites
Als er alleen maar nofollow links zijn tussen twee websites zal de relatie niet goed worden overgedragen. - Nofollow is niet voor gebruikers, alleen voor zoekmachines
Wat moet ik hier nog aan toevoegen? - Nofollow kan worden gebruikt om voordeel in links te geven
Jantje, Pietje en Klaasje krijgen een waardevolle link, Henkie niet. Geeft een oneerlijk voordeel. - Nofollow geeft de suggestie dat je iemand niet vertrouwt
Als ik iemand een nofollow link geef dan lijkt het voor de bots dat ik die website niet vertrouw, maar als ik het niet vertrouw, waarom link ik er dan naar? Op Search Engine Journal hadden ze een prima vergelijking: “Het is als een iemand een hand geven maar voor die tijd een plastic handschoen aan doen”. Nog stommer is het als ze links naar zichzelf nofollow meegeven, alsof je je eigen website niet vertrouwt… (been there, done that, dankje Joost). - Nofollow discrimineert welwillende goed bedoelde gebruikers tot spammers
Elke gebruiker die met goede bedoelingen een relevante link plaats welke het artikel waardevoller maakt wordt afgekeurd en de gebruiker is niet ter goeder trouw. Jij vertrouwt je lezers niet, dat vind ik geen prettig begin van een conversatie. - Nofollow verplaatst het probleem
Nu de links niet meer in je commentaar of opmerkingen zitten, krijg je de spam wel in je trackbacks. - Nofollow zorgt ervoor dat het Internet niet meer een echt net is
Het Internet werkt vanwege de links en de waarde daarvan. Al jaren. Laten we dat nu niet om zeep helpen door een aantal lastige gebruikers. - Nofollow is ontwikkeld alleen door de zoekmachines
De gebruikers hebben hierin niets te zeggen gehad. Misschien hadden site-eigenaren en bloggers zelf ook wel een mening gehad over het belang van zo’n soort oplossing. Echter is het nu gewoon door onze strot gedrukt door de grote zoekmachines. Ik vind dat niet de juiste manier van werken.
Nofollow en de gevolgen voor het Internet
Als je links krijgt waarin een nofollow-attribuut is opgenomen dan heb je niets aan die links voor je rankings. Sterker nog: je maakt de waarde van alle links alleen maar kapot. Als nu iedereen die nofollow gaat gebruiken (wat je toch veel ziet gebeuren, ondanks dat het hier niet voor bedoeld is) dan is het snel afgelopen met die onzin. Het Internet verliest dan haar bestaansrecht en 50% van het Google-algoritme werkt niet meer.
Daarbij vind ik het achterlijk als iemand een nuttige opmerking op een interessant artikel maakt en hierbij een goede link plaatst dat deze per definitie niet meetelt qua ranking.
Weg met de nofollow!
Mocht je nog niet overtuigd zijn (waarom zou je ook, door een kleine, persoonlijke rant) dan heb ik nog wel een advies: alleen gebruiken voor je user generated content en niet in je zelf geschreven artikelen. Als redacteur kun je toch zelf wel bepalen of iets linkwaarde mag hebben of niet. Als een link in de commentaren of opmerkingen erg goed is kun je je artikel updaten en deze link plaatsen. Zo blijft je artikel van een hoogwaardig niveau en krijgt de gebruiker eer voor zijn werk, kennis en aanvulling.
Nofollow tools
Als toevoeging heb ik nog een aantal links toegevoegd (zonder nofollow uiteraard, feel the love!) welke van pas kunnen komen in de strijd tegen deze ‘oplossing’.
- Dofollow: een WordPress plugin welke de standaard nofollow opheft. (andere keuze)
- Nofollow detectie: een Greasemonkey script die links met nofollow doorstreept met rood of een rode background geeft. Erg handig.
- Leaky link condom: nofollow doet niet wat het zegt, dus pas op waarvoor je het gebruikt. Goed artikel van Peter.
Ik geloof niet in nofollow en daarom staat het op al mijn eigen blogs en websites dan ook netjes uit. Ik modereer echter wel, dus als het mij niet aanstaat gaat het weg.
Overzicht van een aantal bloggers die ook niet gelukkig zijn met de nofollow-link:
http://www.searchenginejournal.com/nofollow-leverages-mistrust-among-people/4391/
http://www.davidnaylor.co.uk/archives/2007/01/25/wikipedia-double-standards/
http://www.ogletreeseo.com/128.html
http://www.ogletreeseo.com/95.html
http://www.threadwatch.org/node/1517
http://www.threadwatch.org/node/1133
http://www.davidnaylor.co.uk/archives/2005/10/26/cloaking-links/
http://performancing.com/node/2678
http://scobleizer.com/2007/02/14/i-was-wrong-about-nofollow/
http://eightface.com/2005/01/technorati-tag-spam-nofollow-sucks/ *tip*
http://www.mneylon.com/blog/archives/2006/05/30/why-no-follow-sucks/
Blijf op de hoogte van mijn artikelen en schrijf je in op mijn RSS feed. Vergeet ook niet te stemmen op dit artikel! Mocht je hier vragen over hebben of het er niet mee eens zijn: plaats een opmerking, want daar ben ik uiteraard benieuwd naar!
Geef een reactie