10 redenen om geen nofollow te gebruiken

Home / 10 redenen om geen nofollow te gebruiken

Iedereen kent natuurlijk wel die nare berichten in je commentaren, gastenboeken en fora waar gespamt wordt voor zoekmachines. In het voorjaar van 2005 is er dan ook een relatief simpele oplossing bedacht door de zoekmachines. Men voegt een attribuut toe aan een link en daarmee geef je aan dat je niet wilt dat zoekmachines je links volgen. Hierdoor neemt de waarde van je link af voor het gebruik in zoekmachines. Een gebruiker volgt deze link echter wel en zo blijft het mogelijk om toch verkeer te krijgen.

Waarom is nofollow dan zo’n onzin?
Nofollow is crap en wel hierom: de zoekmachines vragen de gebruikers aanpassingen te doen om beter gevonden te worden. Het probleem van de zoekmachine wordt verplaatst naar de gebruiker. Teven is het tegen de Google Guidelines:

Make pages for users, not for search engines.

Dan moet iemand mij maar eens uitleggen waarom ik dan voor een zoekmachine mijn webpagina moet aanpassen zodat een link waarde heeft voor een gebruiker, maar niet voor een zoekmachine?

Dit is vrij simpel te verklaren. Google beschikt momenteel niet over het algoritme dat het zelf de waarde van een individuele link kan bepalen en zoals we allemaal weten zijn links ongeveer 50% van je ranking resultaat. Omdat het zo belangrijk is lag de verhouding door de grote hoeveelheid spam indertijd erg scheef. De gedachte achter de nofollow was dat als elke webmaster dit zou gebruiken het spam probleem wel zou stoppen. Maar waarom zouden de webmasters ervoor moeten zorgen dat Google haar indexatie problemen zo kan oplossen?

10 redenen om geen nofollow te gebruiken

  1. Nofollow stopt de spam niet
    Of jullie mogen iets anders zien dan ik zie in de Google SERP’s en commentaar en opmerkingen op blogs.
  2. De naam Nofollow klopt niet
    Google volgt de link wel, indexeert hem ook maar gebruikt hem niet in de ranking weging(dankje eduard).
  3. Nofollow is slecht voor de relatie tussen 2 websites
    Als er alleen maar nofollow links zijn tussen twee websites zal de relatie niet goed worden overgedragen.
  4. Nofollow is niet voor gebruikers, alleen voor zoekmachines
    Wat moet ik hier nog aan toevoegen?
  5. Nofollow kan worden gebruikt om voordeel in links te geven
    Jantje, Pietje en Klaasje krijgen een waardevolle link, Henkie niet. Geeft een oneerlijk voordeel.
  6. Nofollow geeft de suggestie dat je iemand niet vertrouwt
    Als ik iemand een nofollow link geef dan lijkt het voor de bots dat ik die website niet vertrouw, maar als ik het niet vertrouw, waarom link ik er dan naar? Op Search Engine Journal hadden ze een prima vergelijking: “Het is als een iemand een hand geven maar voor die tijd een plastic handschoen aan doen”. Nog stommer is het als ze links naar zichzelf nofollow meegeven, alsof je je eigen website niet vertrouwt… (been there, done that, dankje Joost).
  7. Nofollow discrimineert welwillende goed bedoelde gebruikers tot spammers
    Elke gebruiker die met goede bedoelingen een relevante link plaats welke het artikel waardevoller maakt wordt afgekeurd en de gebruiker is niet ter goeder trouw. Jij vertrouwt je lezers niet, dat vind ik geen prettig begin van een conversatie.
  8. Nofollow verplaatst het probleem
    Nu de links niet meer in je commentaar of opmerkingen zitten, krijg je de spam wel in je trackbacks.
  9. Nofollow zorgt ervoor dat het Internet niet meer een echt net is
    Het Internet werkt vanwege de links en de waarde daarvan. Al jaren. Laten we dat nu niet om zeep helpen door een aantal lastige gebruikers.
  10. Nofollow is ontwikkeld alleen door de zoekmachines
    De gebruikers hebben hierin niets te zeggen gehad. Misschien hadden site-eigenaren en bloggers zelf ook wel een mening gehad over het belang van zo’n soort oplossing. Echter is het nu gewoon door onze strot gedrukt door de grote zoekmachines. Ik vind dat niet de juiste manier van werken.

Nofollow en de gevolgen voor het Internet
Als je links krijgt waarin een nofollow-attribuut is opgenomen dan heb je niets aan die links voor je rankings. Sterker nog: je maakt de waarde van alle links alleen maar kapot. Als nu iedereen die nofollow gaat gebruiken (wat je toch veel ziet gebeuren, ondanks dat het hier niet voor bedoeld is) dan is het snel afgelopen met die onzin. Het Internet verliest dan haar bestaansrecht en 50% van het Google-algoritme werkt niet meer.

Daarbij vind ik het achterlijk als iemand een nuttige opmerking op een interessant artikel maakt en hierbij een goede link plaatst dat deze per definitie niet meetelt qua ranking.

Say No! to nofollow

Weg met de nofollow!
Mocht je nog niet overtuigd zijn (waarom zou je ook, door een kleine, persoonlijke rant) dan heb ik nog wel een advies: alleen gebruiken voor je user generated content en niet in je zelf geschreven artikelen. Als redacteur kun je toch zelf wel bepalen of iets linkwaarde mag hebben of niet. Als een link in de commentaren of opmerkingen erg goed is kun je je artikel updaten en deze link plaatsen. Zo blijft je artikel van een hoogwaardig niveau en krijgt de gebruiker eer voor zijn werk, kennis en aanvulling.

Nofollow tools
Als toevoeging heb ik nog een aantal links toegevoegd (zonder nofollow uiteraard, feel the love!) welke van pas kunnen komen in de strijd tegen deze ‘oplossing’.

  • Dofollow: een WordPress plugin welke de standaard nofollow opheft. (andere keuze)
  • Nofollow detectie: een Greasemonkey script die links met nofollow doorstreept met rood of een rode background geeft. Erg handig.
  • Leaky link condom: nofollow doet niet wat het zegt, dus pas op waarvoor je het gebruikt. Goed artikel van Peter.

Ik geloof niet in nofollow en daarom staat het op al mijn eigen blogs en websites dan ook netjes uit. Ik modereer echter wel, dus als het mij niet aanstaat gaat het weg.

Overzicht van een aantal bloggers die ook niet gelukkig zijn met de nofollow-link:
http://www.searchenginejournal.com/nofollow-leverages-mistrust-among-people/4391/
http://www.davidnaylor.co.uk/archives/2007/01/25/wikipedia-double-standards/
http://www.ogletreeseo.com/128.html
http://www.ogletreeseo.com/95.html
http://www.threadwatch.org/node/1517
http://www.threadwatch.org/node/1133
http://www.davidnaylor.co.uk/archives/2005/10/26/cloaking-links/
http://performancing.com/node/2678
http://scobleizer.com/2007/02/14/i-was-wrong-about-nofollow/
http://eightface.com/2005/01/technorati-tag-spam-nofollow-sucks/ *tip*
http://www.mneylon.com/blog/archives/2006/05/30/why-no-follow-sucks/

 

Blijf op de hoogte van mijn artikelen en schrijf je in op mijn RSS feed. Vergeet ook niet te stemmen op dit artikel! Mocht je hier vragen over hebben of het er niet mee eens zijn: plaats een opmerking, want daar ben ik uiteraard benieuwd naar!

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

48 reacties op “10 redenen om geen nofollow te gebruiken”

  1. Henri van den Hoof avatar

    Goed artikel. Ik heb ook de DoFollow plugin van Semiologic draaien en ben het dus helemaal met je eens 🙂 Spammers laten zich toch niet beinvloeden door nofollow en het beinvloed uiteindelijk toch de semantiek en context van de zoekresultaten. Kortom, wat mij betreft mogen ze het in de volgende versie van WordPress gewoon weer verwijderen.

  2. Roy avatar

    Juist 🙂 dit bedoel ik dan ook meteen met trackback spam 😀

    je hebt helemaal gelijk eduard. Ik zal dit nog even aanpassen, beetje slordig van mij.

  3. Eduard Blacquière avatar

    Prima artikel! Mee eens!
    Wat puntje 2 betreft is het volgens mij alsvolgt:
    De links worden wel gevolgd, ook geïndexeerd, maar niet meegewogen voor ranking doeleinden.

  4. Roy avatar

    Even uitleggen wat er gebeurde, want dat krijgt natuurlijk geen linklove.

    Een scraper had ongetwijfeld een hit op het keyword ‘nofollow’ in technorati of Google Blogsearch ofzo, waardoor er een korte samenvatting werd gemaakt op een WordPress blog met een link naar dit artikel, met als gevolg dat er dus ook een trackback werd toegevoegd… Het is nog net niet echte trackback spam, maar minimaal net zo irritant. (overigens gebruiken ze niet het hele artikel… dus DMCA heeft ook geen zin)

  5. Eduard Blacquière avatar

    Dat was inderdaad een goed voorbeeld van de trackback spam 🙂

    Ik dacht wel dat je het zo bedoelde, maar de aanvulling leek me relevant.

  6. Arjan Eising avatar
    Arjan Eising

    Tegenwoordig zijn de anti-spam technieken voor weblogs (en ook andere systemen) op een niveau dat op mijn weblog slechts enkele spamcomments door de filtersoftware die ik gebruik zijn doorgedrongen. Die wel doorkwamen heb ik uiteraard direct tot spam gemarkeerd, waardoor dit systeem alleen maar beter wordt.
    Overigens helemaal eens met de punten die je opnoemt. Uiteindelijk zijn er veel meer argumenten tegen nofollow te bedenken wat ‘onze’ conclusie alleen maar meer versterkt 🙂

  7. Roy avatar

    1. je hebt gelijk, geldt het niet alleen voor spammers, want het maakt iedereen een spammer, ik geloof meer in handmoderatie. Net zoals met handpicked reviews in directories. Daarbij zie ik de spam niet afnemen…

    3. Als je die relatie niet wilt kun je die zelf weghalen, in het geval van UGC is dit lastiger, maar als je gelooft in de ‘wisdom of crowds’ zoals de wiki dan moet je die overal in doorvoeren…

    5. Waarom zou je een link plaatsen en deze toch niet plaatsen, ik zie er geen enkele reden voor. Of je plaatst een link omdat die relevant is (desnoods met een klik hier) of je plaatst de link niet, omdat het niet de moeite waard is.

    8. Trackbacks zijn natuurlijk een voorbeeld en uiteraard kun je die ook nofollowen, dan haal je meteen het hele nut van dat ding weg 😉

    10. Mwoh, als jij slechte links laat staan wordt je gedemote, dus zo vrij is die keuze niet. overigens vraag ik me af wat er gebeurd als je slechte links een nofollow geeft, dat heb ik nooit geprobeerd.

    Al met al boeiend genoeg om een stuiver om te wisselen. En de eerlijkheid gebied me om te zeggen dat ik sommige stukken ook wel een nofollow link heb gebruikt…

  8. André Scholten avatar
    André Scholten

    1.Nofollow stopt de spam niet
    Het stop inderdaad de spam niet, maar het zorgt er wel voor dat de spammers niets aan hun gespamde link hebben. Dat is ook wat waard.
    2.De naam Nofollow klopt niet
    Helemaal mee eens, ik zou hem liever Novote willen noemen.
    3.Nofollow is slecht voor de relatie tussen 2 websites
    Dat is toch ook de bedoeling van nofollow? Wanneer je geen relatie wil met een andere website kun je nofollow gebruiken.
    5.Nofollow kan worden gebruikt om voordeel in links te geven
    Dat je bepaalde links een voordeel kan geven boven andere links vind ik wel positief. Dat heeft alles te maken met een soort stemming. Je kiest zelf wat je goed vind en wat niet.
    8.Nofollow verplaatst het probleem
    Ook op je trackbacks kun je een nofollow zetten. Daar zie ik niet echt een probleem?
    9.Nofollow zorgt ervoor dat het Internet niet meer een echt net is
    Ik zie het niet als ‘om zeep helpen’ maar meer als een versocialisering van het internet waarin webbeheerders zelf waarde aan hun links kunnen geven. Je kiest er voor een stem wel of niet door te geven.
    10.Nofollow is ontwikkeld alleen door de zoekmachines
    Je noemt het een door je strot geduwd product, daar wil ik wel een andere nuancering aan toe voegen aangezien het je vrij staat te gebruiken. Er wordt dus niets door je strot gedrukt.

    Op dit moment twijfel ik nog over dit fenomeen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de standaard van WordPress nog heb (alles op nofollow) maar dat ik er meer voor voel om dat overal weg te halen. Dan kan ik voor de links die ik geen stem wil geven nofollow gebruiken. Ik zie dus zeker wel voordelen in nofollow, het web wordt er een stuk socialer door.

  9. Sint avatar

    Hoewel ik in je argumentatie veel dezelfde argumenten tegenkom die op verschillende manieren zijn geformuleerd, ben ik het voor het grootste gedeelte met je eens. Persoonlijk ben ik meer van kort en bondig; waarom tien punten aan iets besteden als je het ook in drie kunt samenvatten?

    Ik erger me vooral in nofollow in links die door bezoekers geplaatst worden, bijvoorbeeld bij weblogs. Het toepassen van nofollow is in dit geval inconsequent; je beloont je bezoeker voor zijn bijdrage door hem de mogelijkheid te bieden een link te plaatsen, maar kent deze link vervolgens geen volledige waarde toe.

    Als de introductie van het rel=”nofollow”-attribuut het volume aan spam wél had verminderd, hadden we hier echter vast anders over gedacht.

  10. […] Roy van Chapter42.com schreef een goede post over waarom nofollow onzin is (Roy, ik moet vaker op je blog reageren, dan maar een linklove). Daarnaast begon Robbert ook met het nofollow parade door deze weg te halen bij de comments. […]

  11. STIEPEL punt NET » Blog Archive » No-Follow op deze site

    […] Veel te doen op diverse weblogs zoals bijvoorbeeld SEOKING of Chapter42 de laatste tijd over de nofollow tag in links. Standaard voor de meeste weblogs is dat alle links in comments de tag rel=nofollow meekrijgen. Ook voor WordPress, de software waar deze site op draait is dat standaard EN niet zomaar uit te zetten. […]

  12. […] De engineers van Google merken dit ook en zien natuurlijk dat door linkbuilding de zoekresultaten negatief worden beïnvloed. Daarom wilde Google eerst een einde aan linkbuilding en spam maken door gebruik te maken van een nofollow op een advertentie of een link die je niet vertrouwt. Dit is echter niet meer voldoende. Door het gebruik van links naar slechte netwerken wordt je website minder vertrouwd en zullen je rankings dus minder worden. […]

  13. […] Na het lezen van deze uitstekende post op chapter42.com en zelf wat research te doen omtrent het nofollow attribuut heb ik ook besloten om dit attribuut weg te halen bij de comments. Ik gebruik WordPress en standaard plaatst deze op alle links in de comments een nofollow. […]

  14. […] Na het lezen van deze uitstekende post op chapter42.com en zelf wat research te doen omtrent het nofollow attribuut heb ik ook besloten om dit attribuut weg te halen bij de comments. Ik gebruik WordPress en standaard plaatst deze op alle links in de comments een nofollow. […]

  15. […] Ik kwam in mijn feedreader verschillende sites tegen die op het fenomeen nofollow ingaan. Nu zijn er discussies over het feit of je nofollow voor je comments moet gebruiken, zoals Roy hier vertelt, en je hebt nofollow voor interne links zoals SEOking hier vertelt. […]

  16. Kay avatar
    Kay

    Haha ik geef je 100% gelijk 😀 geen nofollow!!

  17. John avatar

    Goed artikel!! Vooral die 10 punten zijn helder!

  18. Jempy avatar
    Jempy

    Goede argumenten, doch regelmatig tegenstrijdig.
    Concreet spreken punt 4 en punt 9 elkaar tegen. Als het dan toch maar op search-enginge niveau wordt gezien, dan heeft de surfer er geen last van. Er wordt nog steeds verwezen naar andere (interessante) sites en de surfer ziet nog steeds de links.

    Een nofollow gebruik je alleen om je eigen PR niet naar beneden te halen. Dit doe je niet om de SE een plezier te doen. De SE rammen je helemaal niets door je strot. Je kiest zelf of je het gebruikt of niet.

  19. 7 Sins Guaranteed to Get Your Website Banned — Commercial Blog about IT advertising

    […] eduard). Nofollow is slecht voor de relatie tussen 2 websites Als er alleen source: 10 redenen om geen nofollow te gebruiken, […]

  20. guardkit avatar
    guardkit

    Duidelijk verhaal, bedankt

  21. Emiel avatar
    Emiel

    Ik denk dat niet Nofollow moet verdwijnen, maar dat het gewoon gebruikt moet worden waarvoor het bedoelt is.

  22. […] steeds de zichtbaarheid van uw website en brengen nieuwe bezoekers naar uw website. Of er nu een rel no follow aan verbonden is of […]

  23. Edwin avatar

    Bij deze sluit ik mijn blog aan bij het echelon dofollow

  24. jeroen avatar
    jeroen

    Het is inderdaad compleete onzin. De spam blijft toch wel komen. Alleen het is toch wel slecht voor je pr?

  25. Is PageRank sculpting nou goed of slecht voor mijn website? – WebOracle

    […] Chapter 42.com […]

  26. Is PageRank sculpting nou goed of slecht voor mijn website? – WebOracle

    […] Chapter 42.com […]

  27. AdvertBanner.com avatar

    Zal het rel=”nofollow” altijd een hekel punt blijven?

  28. CompuBase Internet Solutions avatar

    Wat ik afvraag is of het verstandig is om een nofollow op je home link te zetten. Of in ieder geval op de extra links.
    Zo hebben wij een logo met een link naar home, en een menu met een link naar home en ook in de breadcrumbs is een link naar home opgenomen.

    Is het verstandig om op twee van de drie home-links een nofollow te zetten?

  29. Roy avatar

    @joep Je hebt het al bijna over PageRank Sculpting. Ja dat kun je proberen. Dat is beste manier om te zien of dit voor jou resultaat oplevert.

  30. OOSEOO avatar

    Ik ben het helemaal met je eens dat het gebruik van no-follows op zinvolle reacties in fora e.d. belachelijk is.

    Waarom de zinvolle inhoudelijke reacties niet belonen? De spam comments simpelweg verwijderen lijkt me een veel betere optie.

    Ik kom ook regelmatig op fora waar men de laatste tijd wel heel paranoide reageert op links en het gebruik van tekstuele verwijzingen naar bijvoorbeeld een bedrijf/website dat relevante informatie, diensten of producten kan leveren.

    Op een druk wehosting gerelateerd forum dat ik laatst bezocht mag je bijvoorbeeld pas een aanbieding doen aan mensen die hierom vragen als je zoveel posts hebt geplaatst op het forum dat dit bijna een full-time dagtaak is geworden.

    Naar mijn idee onstaan er zo dichtgetikte fora die bestaan uit een klein kliekje leden die alleen maar elkaar vertrouwd en daarmee de functie van een fora (informatie uitwisseling) totaal uit het oog is verloren.

    Nofollow gebruik draagt hieraan bij naar mijn idee.

  31. Paul Bos avatar
    Paul Bos

    @ OOSEOO,

    Ik ben met je eens dat de stressmoderatie op verschillende fora tegenwoordig wel storend kan zijn.

    Men stuur je direct een mailtje waarin staat dat het natuurlijk niet de bedoeling is om zomaar te gaan linken naar content (relevant of niet) buiten het forum. Ook het gebruik van een link in een handtekening ben ik verschillende keren op aangesproken.

    Of dit komt door Nofollow en vermeende penalties die door google worden opgelegd als je niet uitkijk met links op je site…. die link had ik zelf nog niet gelgd… Ik denk meer dat dit komt doordat verschillende fora worden gesponsord door bedrijven. Webmasters weten dat ze geld kunnen vragen voor reclame op hun site en staan dus minder snel toe dat er gratis reclame op hun site word gemaakt.

  32. Ondernemend Friesland avatar

    Het zou natuurlijk mooi zijn als het systeem werd omgedraaid. webmasters die willen dat een link “lonend” is voor de site waarnaar je linkt moeten ze dan maar zo aanmerken. Echter ook dan ga je weer voor zoekmachines aan het bouwen. Dit kan niet de bedoeling zijn en.. Ook dan werk je spam in de hand, al zal het hele nieuwe vormen aan gaan nemen.

  33. Michel avatar
    Michel

    Ik heb het eerder gezegd. De gebruikers moeten centraal staan en het moet niet andersom zijn…goed artikel!

  34. zoekmachine optimalisatie avatar
    zoekmachine optimalisatie

    Ik zal deze informatieve post over “10 redenen om geen nofollow te gebruiken
    .

    Sante!

    Marc Jansen

  35. wk voetbal 2010 avatar

    Waarom gebruik je dan zelf wel de nofollow tags in je links?

    1. Roy avatar

      Ik heb dat jarenlang niet gedaan en met het redesign zijn er allicht wat nofollows ingeslopen. Waarschijnlijk de comments, van mensen die anoniem, maar met keywords hun eigen website proberen te promoten waar ik geen penalty meer voor wil krijgen.

  36. bruid in stijl avatar

    Het linkje naar het grease monkey script doet het niet. Het goeie linkje naar de nofollow detectie is:

    https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/748 (grease monkey add on)

    http://yoast.com/tools/seo/greasemonkey/nofollow-display/ (werkend linkje met de code van het script)

    1. Roy avatar

      Hey,

      Eens, dit artikel is onderhand aardig outdated inderdaad. Nofollow gebruik is aardig veranderd. Ik zal nog eens kijken of ik het nofollow gebruik op deze site eens zal uitleggen.

  37. John & Willeke avatar
    John & Willeke

    De side is top! Goedgekeurd door John & Willeke! Neem ook eens een kijkje op onze side en laat een berichtje achter in het gastenboek!!!

  38. Stefan Brink avatar

    Mooi initiatief, dat ga ik ook checken op mijn blog!

  39. Spelletjes avatar

    Blijft een interessante discussie. Hoe staat het hier de laatste tijd mee, ik hoor er de laatste tijd niets meer over.

  40. Kwaliteit avatar

    Gebruik bijv. no follow voor pagina’s die niet direct waarde toevoegen aan de website. Zoals een disclaimer-pagina of een foutmelding (Error 404) pagina.

    1. Roy avatar

      Dat advies is toch onderhand ook wel weer erg achterhaald en wordt afgeraden door de Matt Cutts. Niet dat dat heilig is, maar het merkbare effect ervan is wel behoorlijk afgenomen.

  41. injection mold avatar

    When an empty hopper is not the cause of failure, plastic may have
    stopped flowing through the feed throat. If the feed throat is overheated, or
    if startup has been followed with a long delay, sticky plastics can build up and stop flow in
    the hopper’s throat. Plastic can also
    stick to the screw at the feed throat or just forward from it. When this
    happens, plastic just turns around with the screw and effectively also seals
    off the screw channel from moving plastic
    forward. As a result, the screw is said to be bridged and stops feeding the
    screw.

    We are special in manufacturing injection molding , the email: [email protected]

    The websit : http://www.vulcanmold.com

  42. skyma avatar
    skyma

    Yes, your point is great; if you are interested in plastic injection molded please scan the
    next

    The constantly turning screw augers the plastic through the heated barrel, where
    it is

    heated to a proper temperature profile and blended
    into a homogeneous melt. The rotation causes forward transport. It is the major
    contributor to heating the plastic
    once the initial barrel heat startup occurs. The melting action through the
    screw is as follows:

    We are special in Plastic Injection Molding and Injection Molded Parts
    Manufacturerand please send email to: [email protected] our
    website is http://www.vulcanmold.com

  43. Knutselen avatar

    Gebruik als je een pagina buiten de index van Google wilt houden, naast nofollow, ook de meta:noindex of een robots.txt.

  44. QESH avatar
    QESH

    Ik ben ook absoluut geen fan van No-follow en heb me dan ook voorgenomen op bij alle websites die ik ga lanceren absoluut geen No-follow te gebruiken. Ik vind best dat je iemand mag belonen met een gevolgde links als diegene een goede reactie achterlaat. Voor wat hoort wat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.