Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie, wat is het AIDA principe, hoe kan je hier mee kan om gaan en hoe je dit kan vertalen in de sitestructuur. Het AIDA principe bestaat uit een viertal stappen welke doorlopen worden voordat de gebruiker besluit te consumeren. Het merendeel van mijn lezers zal wel bekend zijn met deze vier stappen, echter voor de volledigheid heb ik deze hieronder nog even kort uitgelegd.
- Attention
Aandacht is nodig om de gebruiker te overtuigen van het zijn aankoop of de noodzaak van zijn aankoop. Er zijn verschillende manieren om aandacht te trekken. Een goede koptekst of openingszin is dan erg belangrijk . Denk bijvoorbeeld aan: Heeft u ook wel eens. Ziet u wat ik zie? Copyblogger heeft hierover een aantal tips geschreven. - Interest
Interesse houdt kortweg in dat je de aandacht die je hebt gekregen vast weet te houden. Dit kan door te luisteren naar je gebruikers, door herkenbare situaties te scheppen, demonstraties te geven of de gebruiker te betrekken. - Desire
Nu ze geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt is het belangrijk om de klant er te van overtuigen dat uw product het juist is. Dit kan door verschillende methodes ook weer, denk bijvoorbeeld aan een aanbieding (dit levert op de lange termijn de minst interessante klanten op, namelijk de koopjesjagers), bewijzen van het nut voor de klant, of de oplossing voor het probleem van de klant aandragen. - Action
Dit is pas het onderdeel waarnaar gekeken wordt door de meeste online marketeers in hun landingspagina’s. Dit is namelijk het punt waarop je pas een aankoop of daadwerkelijke conversie maakt. Je kunt hierbij gebruik maken van bepaalde technieken welke ervoor zorgen dat je vraag stelt waarin je ze een keuze biedt, maar eigenlijk alleen een keuze tussen conversie en conversie. Bijvoorbeeld op je landingspagina de keuze te bieden tussen aanschaf of inschrijven voor een nieuwsbrief.
Wat heeft dit nu te maken met zoekmachine optimalisatie?
Zoals ik een ouder artikel, waarom je niet de long tail moet najagen, al heb uitgelegd geloof ik niet in optimaliseren op de long tail voor organische search. Ik geloof in een goede sitestructuur en een juiste indeling. Hierdoor rank je op top keywords en pak je bijna automatisch de long tail mee. Hoe werkt dit dan? In onderstaand overzicht (al bekend, even aangepast naar mijn ‘huisstijl’) zie je hoe je AIDA principe te herleiden valt qua traffic.
Overzicht van het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie.
Zoekmachine marketeers kennen dit principe natuurlijk. Dit kunnen de meeste zoekmachine marketeers ook zonder moeite naast de long tail leggen. Met behulp van de AIDA stappen heb ik keywords uitgesplitst en naast de long tail grafiek gezet. Ik heb er een extra optie aan toegevoegd. Door stappen en de keywords te integreren in de optimale sitestructuur.
De kleuren komen overeen met het AIDA overzicht hierboven. Dit geeft de stap in het AIDA proces aan.
Sitestructuur
Ik heb al eens laten vallen dat ik geen liefhebber ben van een platte sitestructuur. Ik geloof in de waardering van Google voor een thematische indeling. Hierdoor zijn de links relevanter en de pagina’s specifieker. De website is dan ook veel makkelijker in te schatten op de juiste waarde en je kunt beter zien hoe de Googlebot door je pagina’s bladert.
Bijkomend voordeel is dat je in het AIDA principe gebruik maakt van vier stappen. Deze kun je goed afzetten tegen de keywords. Elke stap in het AIDA principe moet zijn eigen type landingspagina hebben. Niet elke gebruiker gaat uiteindelijk tot actie over. Door je bezoekers twee keuzes te bieden kun je de bezoeker verder sturen richting conversie. Dit kan bijvoorbeeld door ze zich aan laten melden voor een nieuwsbrief. Zodoende haal je het meeste resultaat uit je gebruikers en dus uit je campagne.
Ik kan mij voorstellen dat je bij de ‘Interest’ stap probeert de bezoeker verder de site in te krijgen. Dit natuurlijk om over te gaan naar de ‘Desire’ en de consument tevens de optie bieden om zich in te schrijven. Bijvoorbeeld op een nieuwsbrief of de RSS feed. Zo krijg je meer mogelijkheden om de klant op basis van ‘pull’ te benaderen.
De titel
De titel van een pagina moet mensen de aandacht trekken (‘Attention’). Het is dus van belang altijd een goede titel te (laten) schrijven, dit is immers je visitekaartje in de zoekmachines. Tevens moet de titel de gebruiker aanspreken op zijn huidige gevoel en de daarbij horende stap in het aankoopproces.
De meta description
Je ziet dat ik hierin (tweede afbeelding hierboven) gebruik heb gemaakt van verschillende soorten meta descriptions. Deze hebben nauwelijks directe invloed op de rankings. Dit hebben ze wel op indirect omdat de CTR van een zoekresultaat een van de vele factoren is die mee wordt genomen in de ranking van website (en niet alleen een enkele pagina).
Conclusie
Door goed te kijken naar je titels, meta descriptions en je landingspagina’s kun je met behulp van een goede copywriter ervoor zorgen dat je een hogere ROI haalt op alle bezoekers. Zeker voor de bezoekers die voortijdig je website verlaten. Hoe je hier een KPI van kunt maken en hierop kunt gaan sturen leg ik nog wel een keer uit in een volgende stuk.
Geef een reactie