Ooit gehoord van de Google Sandbox? Het bestaan van de Google Sandbox is door Google nooit toegegeven, maar de effecten zijn veelal wel zichtbaar. Sandbox is een soort label/tag die een site krijgt als hij net gelanceerd is en bijvoorbeeld plotseling veel meer links dan ‘gemiddeld’ krijgt. Meestal duurde het zo’n 3 maanden voordat je uit deze Sandbox was. Er zijn tig artikelen geschreven over hoe en wat met de Sandbox, waarin vooral stond wat je kon doen om eruit te blijven/komen. Denk bijvoorbeeld aan het opkopen van oude domeinen, goede backlinks van PR7 sites krijgen enz.
Van Sandbox naar Trustbox
Tegenwoordig wordt er niet zo veel meer gepraat over de Sandbox, maar over de Trustbox. Dat is eigenlijk waar je terecht wilt komen, ongeacht de Sandbox. Trust is het ‘nieuwe’ toverwoord voor Google. Dat is eigenlijk wat je voorheen deed om uit de Sandbox te komen: om in de Trustbox terecht te komen.
Hiervoor is het dus belangrijk om de ‘gemakkelijke’ vertrouwde links te krijgen, zoals DMOZ, Wiki, & Yahoo webdir. Probeer uit te vinden wat de autoriteiten zijn in je vakgebied en probeer om hier een link voor te krijgen. Het helpt als je een domein hebt wat lang niet eigenaar is gewisseld en over de jaren al langzaam wat goede links heeft verzameld.
3 belangrijke stappen.
Het proces van Sandbox naar Trustbox bestaat eigenlijk uit maar 3 stappen:
- Zorg dat je website het linken waard is.
- Regel goede links van autoriteiten en sites die als veel ’trust’ hebben.
- Linkbaiten. Vissen naar links, door het schrijven van goede artikelen die mensen willen linken omdat het gewoon goed is.
Zoals je ziet is hier nog maar weinig blackhat aan te doen. Dit is dan ook precies de bedoeling van Google.
De stappen van de trustbox
Veronderstelt wordt dat de trustbox meerdere niveau’s kent.
- Geen Trust, vroeger was dit eigenlijk de Sandbox.
- Beetje Trust, paar links van autoriteiten en je site begint te ranken.
- Volledige Trust, je rankt nu ook op competitieve keywords en zult waarschijnlijk de eerste linkverzoeken krijgen.
- Autoriteit, Je rankt als nummer 1 op competitieve keywords, dagelijks puilt je mailbox uit van de linkverzoeken en je wordt flink gespiderd, geschraapt en bestolen. Maar wat maakt het uit, je bent nu toch binnen.
Google Nederland
Jammer is dat Google veel van deze features nog niet echt geoptimaliseerd heeft voor de Nederlandse markt, welke voor Google dan ook alleen maar interessant is vanwege de bakken met geld die we hier, zeker in verhouding, in Adwords stoppen. Waar we door een index vol met spam dan ook in zeker mate wel bijna gedwongen worden.
Als ik dit even terugbreng op 2 eigen websites dan zeg ik dat ik met mijn tattoo blog en mijn eigen website, nu in fase 2 zit.
Ik gok dat de site van Joost op nivau 3 zit nu. Ik zal binnenkort eens uit de doeken doen over de aanpak van de tattoo website.
Mijn vraag aan jullie nu is: op welk niveau zit jouw site?
Geef een reactie