Linkbait of linkbuilding? Alles over linklove.

Home / Linkbait of linkbuilding? Alles over linklove.

In Nederland weet men nog amper wat linkbait is en wat voor enorme voordelen het kan hebben, terwijl in Amerika de eerste stemmen opgaan om gewoon met reguliere linkbuilding bezig te blijven in plaats van linkbait. Hele discussies worden op alle blogs, magazine’s en fora gevoerd. Nou vraag je jezelf af: wat zijn dan nou de voor- en nadelen van linkbait en linkbuilding?

Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is vrij simpel; het vergaren van goede links voor je website om je ranking in de zoekmachines te verbeteren. Wat zijn dan goede links? Goede links zijn links waarbij er een keyword in de anchor tekst staan. De anchor tekst is de daadwerkelijke tekst van een link. Google en andere zoekmachines hechten veel waarde aan de linktekst. In Nederland is het niet gebruikelijk dat men in een tekst linkt, met uitzondering van de blogosphere. De waarschijnlijkheid dat een blogger naar je linkt is stukken groter dan dat je een link krijgt van een autoriteit.

Wat is linkbait?
Het schrijven van artikelen die een reactie uitlokken word dan linkbait genoemd. Niet alleen het artikel kan linkbait zijn, ook bepaalde tools, plaatjes, grafieken en data vrijgeven. Je snapt het al. Goede content is king, het uitlokken van reactie hiermee is een straight flush. Heel simpel gezegd is de term gewoon erg duidelijk, het vissen naar links.

Vaak zijn artikelen die worden gebruikt bij linkbait een opsomming van een aantal punten, een controversieel standpunt of gewoon een grappig artikel. Je hoopt dan dat het artikel wordt opgepikt door een aantal high traffic sites die het vervolgens verder verspreiden. Doordat een groter publiek krijgt, krijg je tenslotte meer en sneller links. In Amerika wordt een aantal sites hiervoor gebruikt. Bijvoorbeeld: Digg.com, reddit.com en fark.com. Deze sites worden zogenaamde ‘social media’ sites genoemd en zijn belangrijk bij de linkbait. Handig is ook om te zorgen dat je commentaar geeft of een trackback op andere sites door naar buiten te linken, waardoor de kans op een reactie groter is.

Wat zijn de voordelen van Linkbait?

  1. Links verzamelen was nog nooit zo goedkoop.
  2. Links verzamelen is geen saaie tijdrovende bezigheid meer, maar is een taak geworden die je al snel aan een goede tekstschrijver of programmeur kunt uitbesteden.
  3. Linkopbouw gaat in verhouding op een veel natuurlijkere wijze.
  4. Je hoeft niet meer te bedelen om links.
  5. Google vindt het prima dat je goede content schrijft om links te verzamelen.

Wat zijn dan de nadelen van linkbait?
Als je een beetje hebt opgelet dan heb je nu wel in de gaten dat het krijgen van links niet moeilijk hoeft te zijn. Natuurlijk kleven er ook wat nadelen aan linkbait.

  1. Bij linkbait weet je nooit welke anchor tekst je links krijgen. Het is je sitenaam of het is een plaatje en met een beetje pech zelfs een nofollow toegevoegd. De kwaliteit van de links is dus hoogst twijfelachtig, echter de hoeveelheid maakt dan weer veel goed. Dit brengt ons meteen op het volgende punt.
  2. Je hebt geen idee op welke sites je links komen te staan, terwijl het beter is als een link komt van een website die in dezelfde buurt zit qua thema.
  3. Het regelen van links op oude domeinen en passieve websites is zo goed als onmogelijk. Linkbait zal zich in 99% van de gevallen voordoen op relatief nieuwe en vluchtige blogs en websites.
  4. Je hebt geen invloed op de plaats waar men naartoe linkt. Allemaal naar het artikel? Of naar de frontpage? Een goede en juist geplaatste deeplink geeft een interessanter resultaat dan een link naar de domeinnaam.
  5. Redirect scripts aan de kant van de blogger. Altijd lastig. Net als mensen die hun uitgaande verkeer meten door een variabele achter hun URL te zetten…
  6. Heel veel links tegelijk verkrijgen ziet Google tegenwoordig als iets vreemds. Spammers lieten ’s nachts hun script draaien en de volgende ochtend had hun website 10.000 backlinks. Door nu te kijken naar een ‘natuurlijke’ opbouw van de links is het riskant geworden om één keer in de maand of week plotseling veel meer links te krijgen in verhouding.
  7. Het schrijven of maken van goede content kost soms erg veel tijd. Daarbij is natuurlijk niet altijd elk artikel even geschikt om te worden opgepikt.
  8. Het gebruik van ‘social media’ sites is in Nederland nog erg klein. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de afwachtende houding, het feit dat we hier minimaal twee jaar achterlopen op gebied van internet (mede door de banken, betalingsmogelijkheden en het lage aantal creditcardgebruikers in Nederland) zorgt ervoor dat het een stuk moeilijker is om opgepikt te worden door een groot publiek. Tevens speelt het kleine taalgebied een rol en hebben wij Nederlanders de eigenschap om ons aan te passen qua taalgebruik.

Voordelen Linkbuilding

  1. Relevantie, je kunt zelf bepalen waar je links wilt hebben, welke context en welke linktekst je deze geeft. En niet te vergeten hoe je deze kunt deeplinken in je website.
  2. Je kunt oude, vertrouwde domeinen aanschrijven.
  3. Je kunt de thema’s en de plaatsing zelf uitzoeken (met een beetje geluk).

Nadelen Linkbuilding

  1. Wel eens geprobeerd handmatige 6500 backlinks te verzamelen binnen een jaar tijd? Ik geef het je te doen.
  2. Tijdrovend, en daardoor vaak duur voor jezelf of voor de klant.
  3. Prijzig I. Vooral in Nederland verbaas ik me over de vele arrogante webmasters die belachelijke prijzen vragen voor een weggestopte tekstlink op een website waar geen traffic op zit, maar die toevallig een PageRank van 5 heeft in een enigszins relevante omgeving. Het gore lef…
  4. Prijzig II. De prijzen in bepaalde branches lopen zo snel op, € 10.000 is niets als je betaalde links inkoopt in de financiële branche.
  5. Gevaarlijk. De mogelijkheid dat je net voor € 10.000 links hebt gekocht, maar dat Google je linknetwerk oprolt.
  6. Google geeft je een penalty voor het gebruik van een linknetwerk en je zakt 30 plaatsen, of meer.

Linkbuilding en linkbait: een prima combinatie.
Het vragen van links bij sites in je omgeving is natuurlijk een tijdrovende klus. Jim Boykin vertelt zelfs dat het record voor het aantal geregelde links in één week door een van zijn medewerkers is gezet op 39 links. Natuurlijk weet ik ook dat je met een programma 10.000 links of linkrequest kunt versturen per nacht. Echter, hoe zijn die resultaten? Echte kwaliteit is nog steeds handwerk en kost tijd. Maar niets weerhoudt ons ervan om deze twee opties te combineren. Linkbait voor de hoeveelheid en 25 goede links per maand en ik garandeer je dat je gaat ranken op de meest competitieve termen. Want bij linkbuilding is het van belang dat de links, voor een optimaal effect, zo natuurlijk mogelijk worden opgebouwd. Dit is niet het geval bij goede linkbait, echter door de hoeveelheid met de kwaliteit van goede backlinks te combineren valt het moeilijker te ontdekken of er links worden ingekocht. Tevens is het regelmatiger verkrijgen van meer backlinks uiteindelijk geen bezwaar meer voor de zoekmachines, waardoor ook je linkbuilding meer profijt heeft.

Mijn vraag aan jullie is welke strategie jullie gebruiken?

P.S. Als jullie het nu hebben begrepen dan plaats je je reactie in een artikel op je eigen blog en niet in de comments. De ene hand wast de andere tenslotte…

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

45 reacties op “Linkbait of linkbuilding? Alles over linklove.”

  1. David avatar

    Ehm… ik doe aan geen van beide. Vandaar dus dat mijn PageRank gezakt is naar 5.

  2. Gerben avatar
    Gerben

    Leuk artikel, Roy.
    Ik vond het in ieder geval de moeite waard om een digg uit te delen (bij gebrek aan een blog).

  3. Roy avatar

    Deejay: Google ziet elke vorm van linkinkoop zonder linkcondom als blackhat 🙂

    trackbacks gaan bij wordpress normaliter automatisch (als je de default opties niet aanpast…) maar dat schijnt nu niet echt te gebeuren dus je hebt helemaal gelijk deejay.

  4. deejay avatar
    deejay

    Je vergeet iets te vermelden: vergeet geen trackback toe te voegen 🙂 anders is het tenslotte voor niets geweest …

    Ik denk dat door sites als digg/ slahsdot/ netscape, het fenomeen unnatural link growth met een korreltje zout genomen moet worden en dat het Matt Cutts zn taak is om vooral maar onduidelijkheid te scheppen over wat Google (of bigdaddy whatever) nou precies kan/wil ontmaskeren met fancy algo’s

    prima artikel

  5. deejay avatar
    deejay

    he quote:

    Dit is niet het geval bij goede linkbait, echter door de hoeveelheid met de kwaliteit van goede backlinks te combineren valt het moeilijker te ontdekken of er links worden ingekocht.

    zijn dat black hat adviezen 🙂 ?

  6. Gerben avatar

    Quote:

    Mijn vraag aan jullie is welke strategie jullie gebruiken?

    Eigenlijk alleen linkbuilding. 6500 backlinks in een jaar tijd is dan idd wel heel veel. Dat red ik ook zeker niet.

    Maar heb ze ook niet alle 6500 nodig om goed te scoren. De voordelen van linkbuilding geven vaak al de kans om met een stuk of 1.000 tot 2.000 backlinks veel waarde te ontvangen die dan ook hoge serp’s met zich meebrengen!

    Derhalve…door te linkbuilden….kom ik ook automatisch al weer bij linkbaiting…mensen willen dan ook wel eens links op andere sites plaatsen…artikelen schrijven…etc,etc….zonder dat je er iets voor doet..

    Helaas gebeurt het laatste te weinig..dus stop ik met typen en ga weer linkbuilden 😉

  7. Karel Geenen avatar

    Ik gebruik ook beide strategieën. Handmatig goede linkpartners zoeken en linkbait.

    Een goed voorbeeld hiervan is Het gezicht achter den Nederlandsche weblog Hier kunnen blogeigenaren een foto laten toevoegen door mij. Omdat dit als een leuke actie wordt ervaren schrijven ze er zelf ook een artikel over op hun blog. Zo heb ik in twee weken 150 backlinks verzamelt.

    Verder schrijf ik ook controversiéële artikelen zoals het artikel De Google adsense blokker komt eraan, dit werkt ook goed als linkbaiting.

    Verder vertaal ik sommige artikelen ook naar het Engels en plaats ze op de grootste artikelsites, in de hoop dat ze meegenomen worden door de grotere websites.

  8. TruFu avatar

    Goede post, met alles mooi op een rij. Ik zou het bijna linklove geven 🙂

    Voor clienten (ik ben SEO consultant) doe ik alleen aan linkbuilding. Tenzij de situatie en eisen om een andere oplossing vragen. Op lange termijn is linkbuilding de beste oplossing, maar als je buzz wilt creeeren is linkbaiting the way to go.

  9. Roy avatar

    Wat houdt je tegen SEOKing? hehehe

  10. […] Roy Huiskes (onze SEO adviseur) schreef een artikel over Linkbait en Linkbuilding. […]

  11. Katinka Hesselink avatar

    Tja – ‘arrogante webmasters die veel te veel geld voor links vragen op hun armzalige pagina’? Daar herken ik mezelf wel in – hebben we misschien over links kopen gemaild?

    Het is gewoon een economische kwestie. Waarom zouden webmasters links goedkoop verkopen? Voor 2 euro per maand is mijn huur echt niet (zelfs niet bijna) betaald. Voor ik mijn redactionele selectie laat varen voor wat euro’s moet het wat uit maken voor mijn ‘bottom line’. Anders zorg ij toch gewoon dat je geld stopt in het type content waar ik wel naar moet linken? Maar goh, dat kost tijd en geld… Ongeveer zoveel geld als ik vraag voor die link…

    Dat er in de Engelstalige markt vele armlastige webmasters zijn die dolblij zijn als hun directory link voor 3 dollar of zo gekocht wordt, moeten zij weten.

  12. Roy avatar

    @katinka, Ik denk niet dat wij ooit met elkaar gemaild hebben over links. Ik koop namelijk praktisch geen links.

    Het is zeker een economische kwestie. Ik zou best bereid zijn om goed geld te betalen voor een link die bezoekers en goede linkwaarde afgeeft voor zoekmachines. Alleen zie ik veel te veel crappy kutsites, waarschijnlijk vol met adsense en links naar startpagina’s en affiliates erop die dan toch graag 1500 euro voor één link vragen die dan voor een jaar bestaat, met een uptime van minder dan 95%.

    Voor die 1500 euro krijg je in de US een relevante link, met fatsoenlijke traffic van een PR7 site voor een maand of 3 a 6.

    Verder moge het duidelijk zijn dat ik probeer zelf fatsoenlijke content te schrijven en mijn content ook probeer in ieder geval interessant genoeg te laten zijn om naar te linken.

  13. deejay avatar
    deejay

    Er is een internet economie die samenhangt met links kopen en verkopen, en dan bedoel ik niet de directe inkomsten maar de indirecte, dus de omzet die het kopen van links oplevert.

    Zolang dat meer is dan dat je eraan uitgeeft is het goed 🙂 Zulke links vinden is inderdaad lastig en welke dat zijn hangt af van wat voor product/ dienst je verkoopt.

    Is het je slechts om de zoekmachines te doen kan je beter je proberen te richten op hoge relevante pr (mbt tot linkbuy). Bijvoorbeeld een PR7 of 8 inkopen voor minimaal een half jaar van een site die hoog scoort op het zoekwoord waarop jij ook hoog wil scoren (check met yahoo:linkdomain). Ben je slechts actief op de Nederlandse markt dan is dat weer lastig aangezien er weinig pr7 en pr8 te vinden zijn. Onthou dat 1 pr7 of pr8 pas na een degelijke linkbuilding strategie een echte goede invloed heeft, 1 pr7 of 8 link zegt niet zoveel (afhankelijk van de keyword concurrentie intensiteit).

  14. 11 technische optimalisatie tips voor beginners – Onetomarket Blog

    […] ad 11. Lest best: alhoewel in eerste instantie niet technisch wil ik toch deze aan de lijst toevoegen omdat het belang ervan zo evident is: het aantal links (en de kwaliteit ervan!) dat naar je site verwijst. Hoewel er wel technisch dingen mogelijk zijn om dit te bevorderen, zoals het hebben van goede URL’s zodat er goed gedeeplinkt kan worden naar je site. Lees meer over linkbuilding en linkbait wat je niet moet doen bij linkbuilding en wat wel. En het goede overzicht van artikelen over linkbait is erg handig. […]

  15. […] Links in het algemeen Iedereen die websites maakt en ook maar iets weet van zoekmachine optimalisatie weet dat links heel erg belangrijk zijn voor je rankings. De waarde telt dan ook vrij zwaar mee in het ranking algoritme. Iedereen die dus hoog wil ranken moet dus zorgen voor goede backlinks door middel van linkbuilding of linkbait. Dit gebeurd dan ook op grote schaal door bijvoorbeeld links in te kopen of linkruil te doen met andere webmasters . Zodoende kom je in een ‘vertrouwd’ netwerk te zitten en zal de ‘trust’ van je eigen website om hoog gaan. […]

  16. Linkbuilding of linkbait

    […] chapter 42 heeft een aardig artikel over de voor en nadelen van linkbait en linkbuilding. Ook bij die opsomming is volgens mij de conclusie dat een combinatie de voorkeur heeft. […]

  17. Daan | PVMultimedia seo contest deelnemer avatar
    Daan | PVMultimedia seo contest deelnemer

    Goed artikel, ik heb deze blog opgenomen op mij iGoogle!

  18. SEO Handleiding avatar

    Linkbuilding kan iedereen , alleen voor linkbating moet je iets meer in huis hebben, te beginnen met goede content 🙂

  19. […] Behalve dat er een paar nadelen zijn, moet je ook proberen je voordeel te halen uit de weblogs. Bloggers zijn over het algemeen socialer dan journalisten. Ze zullen sneller iets van elkaar overnemen en de auteur die de eerste post maakte zal er waarschijnlijk ook niet kwaad om worden. Maak gebruik daarvan en zorg dat jouw eigen artikelen op je eventuele corperate blog linkbait worden. […]

  20. DCF avatar

    Een prima combinatie, grootste nadeel is de tijd die het kost…

  21. […] verspreiden en zo ook mijn naam bekender maken.” Zijn meest succesvolle post ging over linkbait. Deze heeft hem de meeste links opgeleverd. “Mijn bezoekers waarden een post over hetAIDA […]

  22. […] zijn er al meer dan 15.000 links naar deze website. Sommige bewust via linkbuilding en linkbait (misschien hier binnenkort eens een artikel aan wijden?), anderen gewoon spontaan van lezers die […]

  23. AdvertBanner.com avatar

    Goed artikel. ik heb deze blog ook opgenomen op mij iGoogle!

  24. Replicawatches avatar
    Replicawatches

    2-words names in comments dont work

  25. Patty - Vertaling Engels avatar

    Ik doe nu vrijwillig SEO-werk voor een klooster. Werd net afgewezen op een startpagina dat de website te commercieel is omdat er in het klooster overnacht kan worden… Of ze niet even 15 euro per maand konden betalen. Nou valt dat nog mee vergeleken met de bedragen die je hier noemt, maar ik was toch geschokt. Een klooster nota bene…

  26. norbert avatar
    norbert

    Hoe kan ik het beste aan PR5 komen?

  27. 11 onpage SEO tips voor beginners – Onetomarket

    […] het hebben van goede URL’s zodat er goed gedeeplinkt kan worden naar je site. Lees meer over linkbuilding en linkbait wat je niet moet doen bij linkbuilding en wat wel. En het goede overzicht van artikelen over […]

  28. taxatie tilburg avatar
  29. 7 reasons why link building needs patience – Onetomarket

    […] differences between linkbait and linkbuilding (also in Dutch). […]

  30. Albert | Tuinmeubelen avatar

    Top artikel! Ik heb het nog wel niet helemaal door dat link baiting, maar ik zie hier echt wel goede comments bij staan. Allemaal zeer belovend, alleen er moeten eerst een paar grote jongens de start voor Nederland geven.

    Ik hoop dat het snel ook echt komt in Nederland!

    Greetz AP!

  31. Steffanie avatar

    Hey,
    Sinds Kort ook bezig met linkbuilding en ga binnenkort eens wat meer lezen over linkbaiting al is dat wel nog een beetje chinees voor me haha
    maar je artikel hier helpt me in ieder geval al goed vooruit en heb ik even in mijn pauze op mijn gemakje doorgelezen.
    thx!!

  32. jeroen avatar

    Leuk artikel!

    Vraag me alleen af of het vaak voorkomt dat een bepaald artikel opgepakt wordt door een “grote jongen”.

    Daarom probeer ik het nu nog met linkbuilding.

    Jeroen

  33. Yvonne avatar

    Het is al een wat ouder artikel, maar heb er toch leuke linkbait tips door gekregen.

  34. Edwin Waelbers avatar
    Edwin Waelbers

    Uit eigen ondervinding merk ik wel dat linkbait en linkbuilding werken.

    Toen ik startte met mijn blog over usability toen was ik naïef (en nog altijd hoor). Ik dacht dat goeie content plaatsen en regelmatig de usability verbeteren wel zou werken.

    En neen, dat werkt dus niet. Nu weet ik ook wel dat usability nu niet bepaald het onderwerp is waar jou of mijn moeder op zit te wachten. 90% van de mensen kent dat woord niet eens, ze kunnen er dus eigenlijk niet eens naar zoeken.

    Op een bepaald moment ben ik wat beginnen rondkijken op andere blogs en websites en uiteraard liet ik daar wel eens een commentaartje achter. Het verkeer nam hierdoor gestaag toe.

    Nadeel is dat het toch wel enorm veel tijd kost. Mijn ervaring is dat ‘stoute’ maar overigens accurate reacties het beste werken. Mensen worden dan nieuwsgierig naar meer.

    Wat ik wel geestig vind, is dat je na een tijdje altijd dezelfde usual suspects terugziet die reacties geven in blogs. Als je de top-10 usability blogs gaat analyseren, dan zie je dat de auteurs achter de schermen, veel samentroepen op dezelfde andere blogs. Toeval? Naaaah. 🙂

  35. ingo avatar
    ingo

    goed geschreven artikel, duidelijk en ga er direct mee aan de slag….

  36. Linkbuilding avatar

    Aanvragen bij goede startpagina’s is een strategie.

  37. Linkbuilding Expert avatar
    Linkbuilding Expert

    Een goede manier van link baith is het opzetten van een affiliate programma op je eigen server. Alle affiliate links wijzen dan naar jouw site. Je hebt dan zowel promotie als links vanaf de sites die je aan het promoten zijn, dus 2 vliegen in 1 klap.

    1. Roy avatar

      Hoeveel ervaring heb jij daar mee als ik vragen mag? Een eigen programma kan nogal wat issues opleveren als je niet je ‘commerciele’ links automatisch een nofollow geeft. Niet dat je er niet wat leuks mee kunt doen hoor, maar toch, als je het hebt over serieuze schaal zou ik het liever anders doen.

      1. Linkbuilding Expert avatar
        Linkbuilding Expert

        Mijn ervaring is dat (bijna) alle affiliate netwerken standaard de link op dofollow hebben staan. Veel internet marketeers zetten die zelf op nofollow en zo krijgt je dus een mix van dofollow en nofollow links naar de site.

        Ik heb verder geen ervaring met wat voor voor verbetering in de ranking resultaten je kan krijgen met het opzetten van een affiliate syteem maar ik neem aan dat de links wel de rankings verbeteren aannemende dat er voldoende variatie in de anchor text van de affiliate links is en dat de links dus naar de eigen site verwijzen. De affiliate url’s hebben vaak een andere extensie en soms worden de affiliate url’s ge-redirect naar de originele url van de landings pagina. Ik denk dat de urls die worden ge-redirect meer bijdragen in betere rankings.

        Misschien dat iemand anders ervaring heeft of een test/artikel kent die duidelijk maakt wat dit voor de rankings uitmaakt. Wellicht probeer ik het zelf in de nabije toekomst, ik zal er dan een post over schrijven, misschien kunnen we dit allebei eens gaan testen en resultaten uitwisselen en er een mooie artikel over schijven.

        Groetjes Wouter

        1. Roy avatar

          Even een heel korte vraag, waarom raadt jij als expert iets aan dat je niet kunt hardmaken of kunt aantonen dat het werkt? Dat lijkt me niet waarom mensen je inhuren. Ik zou me daar ook verre van houden, want zo krijg je het deksel vanzelf op je neus en je klant erbij.

        2. Linkbuilding Expert avatar
          Linkbuilding Expert

          Hoi Roy, ik had het wat genuanceerder moeten stellen. Ik had het op verschillende plekken gelezen en een blog is een goed instrument om een discussie op gang te brengen vandaar de opmerking. Ik neem aan dat je zelf ook wel benieuwd bent naar wat voor effect een self hosted affiliate systeem heeft op de rankings. Ik ga er wel vanuit dat het werkt. Als het niet werkt dan kloppen de tips die ik gelezen heb dus niet. Uiteraard ga je zoiets niet bij klanten proberen als je niet weet of het werkt en zet je een affiliate systeem alleen op als je een mooi product te bieden hebt.

  38. Sexshop avatar

    Goede post, zeer leerzaam. Linkbuilding is noodzakelijk wil je hoog in google komen te staan, zonder kom je er niet!

  39. Wouter van Nierop avatar

    Je zag dat linkbaith veel gebeurde via Infograpic verspreiding maar volgens mij heeft Google dit ook al aangepakt dus ik zou er wel voorzichtig mee zijn.

  40. Kim avatar

    Link building is zeker van groot belang, en dan niet links kopen! Ik kwam hier via Google, mijn zoektocht naar een goede seo strategie is een hele ontdekkingsreis.. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.