Al lezend in mijn RSS feeds vond ik zowaar een verklaring rond het fenomeen Minus-950 penalty van Google. Op Search Engine Roundtable. Webmasterworld administrator: Tedster denkt dat het komt omdat sites geïndexeerd worden op thema en als er bepaalde gerelateerde zoektermen voorkomen, dit kan worden gezien als over-optimalisatie. Google zal dit dan bestraffen door je site 950 plaatsen terug te plaatsen in de index.
Wat is nu precies de minus-950 penalty
Rond september 2005 zagen een aantal webmasters op bepaalde zoektermen hun website niet meer in de top 10 terug. Na onderzoek bleek dat de website altijd rond de 950 plaatsen terug in de zoekmachine index was gezet. Grote verontrusting is hierdoor ontstaan op fora’s en natuurlijk ging iedereen op onderzoek uit. Een van de onderzoekers, Tedster, heeft als verklaring een nieuw patent dat door Anna Lynn Patterson van Google is vastgelegd dat heet: Detecting spam documents in a phrase based information retrieval system. kortweg gezegd staat hierin:
Phrases are identified that predict the presence of other phrases in documents. Documents are the indexed according to their included phrases. A spam document is identified based on the number of related phrases included in a document.
Nu in het Nederlands.
Zoektermen die worden gevonden en die de aanwezigheid van andere zoektermen in documenten kunnen voorspellen. Documenten worden geïndexeerd volgens een aantal zoektermen, een spam document wordt gevonden doordat er een bepaald aantal gerelateerde zoektermen in het document zitten.
Kortom, is je pagina over geoptimaliseerd op bepaalde zoektermen dan zul je niet gaan ranken in de eerste 950 resultaten.
Hoe kom je nu precies aan zo’n minus-950 penalty
Penalty’s ontstaan doordat algoritmes in zoekmachines proberen te zien of een pagina zoekmachine spam of geen zoekmachine spam is. Door goed zoekterm onderzoek te doen bouw je een lijst met zoektermen op die veel gebruikt worden in je branche en in de zoekmachines. Hierdoor krijgen veel geoptimaliseerde sites een bepaalde structuur, welke is opgebouwd op basis van meest gebruikte zoektermen. Het veelvuldig gebruik van dezelfde zoektermen kan dan ook zorgen voor een overkill van een bepaald zoekterm, dit natuurlijk om de keyword density te beïnvloeden. Tevens zullen deze pagina’s doorlinken naar andere pagina’s. Door de juiste zoektermen in de anchor-tekst te gebruiken verkrijgt met een thematische link, welke meer waarde heeft als een link van bijvoorbeeld startpagina.nl. Door onnatuurlijk optimalisatie ontstaat dan een pagina welke door het algoritme van de zoekmachine als zoekmachine spam kan worden betiteld.
Interessanter, hoe kom je nu van zo’n minus-950 penalty af?
Stel je hebt ooit je pagina’s over geoptimaliseerd en zodoende een minus-950 penalty opgelopen, hoe kom je daar dan in vredesnaam vanaf? De volgende vergelijking wordt door Tedster gegeven:
Zie het als een slechte gezondheid in een bepaald deel van je lichaam, doordat je niet genoeg hebt gehad van een bepaalde voedingstof. Ondanks dat je meer dan genoeg andere gezonde voedingsstoffen hebt zul je zonder de juiste voedingstof niet beter worden.
De oplossing is dus eigenlijk vrij simpel. Regel goede, nieuwe, andere, inkomende links (en een paar is genoeg) naar de pagina’s in je website. De anchor tekst moet dan de problematische zoekterm bevatten. Klinkt vrij simpel toch? We nog niet klaar want met ‘andere’ link wordt een link bedoelt van een website die niet voorkomt in de eerste 1000 van de resultaten op je zoekterm. Het moet dus echt een andere link zijn.
Kortweg gezegd, over optimalisatie is niet erg, de oplossing is meer optimaliseren!
Nog interessanter is natuurlijk hoe je een minus-950 penalty voorkomt.
De hamvraag is natuurlijk hoe we dit alles kunnen voorkomen. Dit is eigenlijk vrij simpel. Ontwerp je website voor bezoekers en niet voor zoekmachines. Gebruik een zo natuurlijk mogelijke manier van sitestructuur, keyword density, zoektermen en linkbuilding. Ook als is het geheel niet organisch opgebouwd, zorg er dan voor dat het in ieder geval zo lijkt. Lees de teksten die je hebt geschreven eens hardop voor en bedenk jezelf een os je die pagina ook zonder de zoekmachine zo genoemd zou hebben.
Conclusie
De uiteindelijke verklaring van Tedster is dan ook dat het eigenlijk niet meer een minus-950 penalty mag worden genoemd, maar dat het ‘zoekterm gebaseerde re-ranking” moet worden genoemd. Een van de redenen dat het dan ook geen penalty mag worden genoemd is dat Google je niet wil bestraffen maar de juiste, relevante pagina naar voren wil brengen en dat het via het algoritme ook op te lossen is.
Let wel, dit is de huidige, plausibele, theorie. Probeer hier zelf wat mee te stoeien en kijk of die ook op jouw site van toepassing is.
Geef een reactie