De Long tail.
Het principe van de long tail is eigenlijk ook een oude boeren wijsheid: ‘Vele kleintjes maken 1 grote’. De long tail houdt kortweg in dat er een hele grote hoeveelheid vraag is die verdeeld is in heel veel niches. Gezamenlijk hebben deze een groter marktpotentieel dan de marktleider op zich. Er zijn veel misvattingen hierover en Peter heeft dan ook een prima stuk hierover geschreven: long tail misconceived (engels)
Voor wie is de long tail?
De long tail is in principe van toepassing op elke markt. Het heeft als voordeel dat kleine partijen, door heel gericht te targetten, relatief goedkoop omzet kunnen maken. Het werkt erg goed voor webshops, omdat de beschikbare ruimte erg groot is en geen beperking vormt voor de tail. Tegenwoordig wil graag elke website gevonden worden op de long tail. Veel zoekmachine optimalisatie bureaus springen hier dan ook op in. Echter is elke website hier wel bij gebaat?
Nederlandse situatie
In Nederland begint het zoeken met meerdere zoektermen wel steeds beter ingeburgerd te raken, echter als we kijken dan zien we dat de meeste mensen veruit nog zoeken op 2 zoektermen (en ja, oud artikel, maar ik kon zo even geen relevantere data vinden of zo snel samenstellen). Dit wil eigenlijk zeggen dat de echte long tail praktisch niet van toepassing is in Nederland, zeker niet omdat er ook vaak type en serie nummers worden gebruikt voor shops en vergelijk sites, waarop het toch echt niet moeilijk is door middel van een fatsoenlijke linkstructuur top 3 te ranken. Natuurlijk zijn hierop genoeg uitzonderingen te vinden, maar de toepassing in Nederland is zeker een stuk kleiner op dit ogenblik dan in Engelstalige gebieden.
Waarom geen long tail?
Als je als zoekmachine specialist in de organische resultaten specifiek richt op de long tail dan ben je verkeerd bezig. Ik bedoel dan niet long tail als in ‘vakantie Griekenland’ maar meer de echte long tail zoals ‘vakantie Griekenland rondreis Peleponnesos’. Heel leuk dat je daar nummer 1 op rankt, maar als je nummer 1 rankt op ‘vakantie Griekenland’ dan zul je met een klein beetje extra moeite ook nummer 1 ranken op ‘vakantie Griekenland rondreis Peleponnesos’. Door je site de juiste trust en thema’s te geven en te zorgen voor een goede spiderbaarheid en linkstructuur is het veel beter om je richten op de topkeywords, omdat de traffic veel groter is en deze keywords veel eerder in het AIDA proces voorkomen. Zodoende ben je al eerder in beeld bij de consument en door middel van een goede conversie ben je in staat om bezoeker te overtuigen van de kwaliteit van jouw reis.
Waar de long tail wel goed werkt
Heel simpel: overal waar je een prijs per keyword betaald. Korte termijn oplossingen waarbij het afrekenmodel gebaseerd is op CPC daar is de long tail een enorme uitkomst. Daar waar de ROI erg belangrijk is wil je juist de long tail gaan gebruiken. De long tail is uiteindelijk namelijk een manier om met weinig geld, goede kwalitatieve leads op te pakken.
Conclusie
Een goede zoekmachine specialist gaat voor de termen waar de meeste traffic op zit in de organische resultaten en pakt door de trust en thema beoordeling de rest op de automaat bijna mee. Het is dus van belang je in eerste instantie op de top keywords te richten. Natuurlijk is dit afhankelijk van het budget, de merknaam en de benodigde agressiviteit van je campagne.
Geef een reactie