Jason, bekend van zijn eeuwige strijd tegen de SEO’s, heeft zijn eigen zoekmachine gelanceerd. Mahalo.com, Mahalo is hawaiiaans voor ‘bedankt’. Dit sluit dan ook naadloos aan bij de missie van Mahalo.com: “To Help People… A Lot”.
Hoog tijd om eens te bekijken waar hij telkens over heeft gehad. Hoe de ‘SEO Killer’ werkt en wat het precies is en doet.
De opzet
Het idee achter Mahalo is dat mensen de index vullen in plaats van spiders. Jason heeft een schurfthekel aan SEO’s, spam en de huidige index van de grote zoekmachine, welke in zijn ogen niet relevant zijn. Jason heeft dan ook 40 mensen ingehuurd om de tot nu toe 4000 pagina’s te voorzien van content. Hoezo 4000 pagina’s vraag je je dan af? Mahalo is namelijk een ‘human edited’ zoekmachine. Gebaseerd op een directory welke door editors gevuld wordt. Net als vroeger met Google en DMOZ zeg maar. Ook Dabedoo.com doet me denken aan die opzet.
Het resultaat
Ik ben maar een lukraak met een query begonnen. “Volvo v40”. dat is helaas iets te veel van het goede en past niet in de 10.000 zoektermen waar Mahalo.com uitkomst moet bieden. So far for long tail dus. Bij een gemiddelde campagne van mij zet ik al zo’n 2500 zoektermen in. En dan heb ik het nog niet eens over de echte long tail. Gelukkig is Jason wel zo slim om iets soelaas te bieden. Namelijk Google resultaten! Overigens hebben ze wel een leuke resultaten pagina voor Volvo. De resultaten pagina voor Volvo is dit: http://www.mahalo.com/Volvo. Kijkend naar de URL’s en de opbouw dan zien we dat het geheel een getransformeerde Mediawiki is.
Alle pagina’s zijn Noindex en Nofollow dus de kans dat dit geïndexeerd wordt is erg klein. Jason zal ook wel moeten omdat Google heeft aangegeven geen zoekresultaten meer in haar resultaten te willen opnemen.
De voorlopige conclusie
Al met al vind ik het een bewonderenswaardige actie, want ik ga zeker met veel interesse kijken waar hij zijn traffic weg wil gaan halen (en hoe hij uit de kosten wil komen en blijven). Verder geloof ik niet dat dit ook maar ergens in de buurt komt van een ‘SEO killer’ en krijg ik het gevoel van Don Quichote (alternatieve Don Quichotte want zo betrouwbaar is zijn site dus niet.) tegen de windmolens.
Echter misschien denk ik te moeilijk en is het ook wel net de niche welke mensen zoeken in de zoekmachines. Zolang ik berichten hoor dat 35% van de zoektermen per dag uniek is, geloof ik niet dat dit soort handmatige initiatieven ooit gaan werken.
Ik ben dan ook benieuwd naar jullie mening over dit fenomeen, plaats gerust je opmerkingen hieronder.
Geef een reactie