Jason Calacanis en Mahalo.com

Home / Jason Calacanis en Mahalo.com

Jason, bekend van zijn eeuwige strijd tegen de SEO’s, heeft zijn eigen zoekmachine gelanceerd. Mahalo.com, Mahalo is hawaiiaans voor ‘bedankt’. Dit sluit dan ook naadloos aan bij de missie van Mahalo.com: “To Help People… A Lot”.

Hoog tijd om eens te bekijken waar hij telkens over heeft gehad. Hoe de ‘SEO Killer’ werkt en wat het precies is en doet.

De opzet
Het idee achter Mahalo is dat mensen de index vullen in plaats van spiders. Jason heeft een schurfthekel aan SEO’s, spam en de huidige index van de grote zoekmachine, welke in zijn ogen niet relevant zijn. Jason heeft dan ook 40 mensen ingehuurd om de tot nu toe 4000 pagina’s te voorzien van content. Hoezo 4000 pagina’s vraag je je dan af? Mahalo is namelijk een ‘human edited’ zoekmachine. Gebaseerd op een directory welke door editors gevuld wordt. Net als vroeger met Google en DMOZ zeg maar. Ook Dabedoo.com doet me denken aan die opzet.

Het resultaat
Ik ben maar een lukraak met een query begonnen. “Volvo v40”. dat is helaas iets te veel van het goede en past niet in de 10.000 zoektermen waar Mahalo.com uitkomst moet bieden. So far for long tail dus. Bij een gemiddelde campagne van mij zet ik al zo’n 2500 zoektermen in. En dan heb ik het nog niet eens over de echte long tail. Gelukkig is Jason wel zo slim om iets soelaas te bieden. Namelijk Google resultaten! Overigens hebben ze wel een leuke resultaten pagina voor Volvo. De resultaten pagina voor Volvo is dit: http://www.mahalo.com/Volvo. Kijkend naar de URL’s en de opbouw dan zien we dat het geheel een getransformeerde Mediawiki is.

Alle pagina’s zijn Noindex en Nofollow dus de kans dat dit geïndexeerd wordt is erg klein. Jason zal ook wel moeten omdat Google heeft aangegeven geen zoekresultaten meer in haar resultaten te willen opnemen.

De voorlopige conclusie
Al met al vind ik het een bewonderenswaardige actie, want ik ga zeker met veel interesse kijken waar hij zijn traffic weg wil gaan halen (en hoe hij uit de kosten wil komen en blijven). Verder geloof ik niet dat dit ook maar ergens in de buurt komt van een ‘SEO killer’ en krijg ik het gevoel van Don Quichote (alternatieve Don Quichotte want zo betrouwbaar is zijn site dus niet.) tegen de windmolens.

Echter misschien denk ik te moeilijk en is het ook wel net de niche welke mensen zoeken in de zoekmachines. Zolang ik berichten hoor dat 35% van de zoektermen per dag uniek is, geloof ik niet dat dit soort handmatige initiatieven ooit gaan werken.

Ik ben dan ook benieuwd naar jullie mening over dit fenomeen, plaats gerust je opmerkingen hieronder.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

13 reacties op “Jason Calacanis en Mahalo.com”

  1. monchito avatar

    Gedoemd een roemloze dood te sterven, lijkt me zo, vooral ook omdat dit soort initiatieven meer kans hebben als het binnen een open-content idee a la wikipedia gestalte krijgt.

  2. Roy avatar

    Helemaal met je eens, en gezien de ontwikkelingen met spam in Wikipedia blijkt het dat je er zo ook niet komt, anders had Google wel meer gebruik gemaakt van DMOZ. uiteindelijk.

  3. Jurgen avatar

    “Organizing the world’s information and underpay some people to do that” 😀

  4. Henri van den Hoof avatar

    Het zier er leuk uit en zoeken op Marketing levert een paar leuke resultaten op als je daarna doorzoomt op Seth Godin bijvoorbeeld. Maar ja je wil van een dergelijk systeem wel altijd/vaak een passende reactie. Kortom, ze hebben nog heel wat content toe te voegen voor dit enige kans van slagen heeft.

  5. SEO Handleiding avatar

    Vind het een beetje kansloos project, hoe wil je ooit met 40 man het hele internet gaan moderaten, je ziet het ook aan dmoz die site is ook langzaam aan het doodbloeden, wie zoekt er tegenwoordig nou in Dmoz, waarschijnlijk alleen seo mensen die de concurrent in de gaten houden 🙂

  6. Ruud Kok avatar

    het is geen zoekmachine, het is een non-public wiki met een een zoekfunctie.. volkomen kansloos als het zijn doel is zoekmachines te beconcurreren. zonder spider kun je gewoon te weinig informatie indexeren…

    en als ie dan zo nodig tegen seo is omdat dit de zoekmachines vervuilen zou, laat ie dan eens met een objectief alternatief komen. human-powered is net zo min objectief als een door seo beïnvloede index.

  7. Ulco avatar
    Ulco

    Ondertussen zie ik ook geen noindex, nofollow meer. Zover dus voor “eervol”. Gelukkig ziet het design er best leuk uit 🙂

  8. Roy avatar

    inderdaad ulco. beetje jammere actie
    http://www.google.com/search?q=site%3Awww.mahalo.com

    959 pagina’s geindexeerd, dat betekend dat hij er nog zo’n 3100 moet 🙂

  9. Roy avatar

    Wat heeft dit te maken met Digg, Del.ico.us als ik vragen mag?
    Dit is een tweederangs wiki waarbij het voordeel van een wiki eruit is gehaald?

    Jason heeft vooralsnog vooral bewezen, veel te kunnen blazen. Hij haalt zijn traffic uit zoekmachines. Tevens gebruik hij zijn opgebouwde social network vooral om zijn diensten te spammen. Nogal jammer, maar de tijd zal het leren.

    Uiteraard wil hij samenwerken, want hij ziet zelf ook wel in dat concurrentie helemaal niet mogelijk is. Ik zie dan ook niet in hoe dit in Godesnaam een ‘seo-killer’ is. Maar als je dat anders ziet, dan zou ik het graag horen van je.

  10. Roy avatar

    Leuke visie, ik deel vooralsnog niet de visie die Jason heeft, maar ben natuurlijk aan het opletten hoe zich dit afspeelt. Hij heeft zich in het verleden tenslotte ook menigmaal succesvol verkocht.

    Overigens heb jij een idee hoe dit als businessmodel kan worden ingezet?

  11. Stephan avatar

    Dit gaat zeker wat worden. Digg / de.icio.us / netscape hebben dit allang bewezen.

    Jason C. kent zijn pappenheimers extreem goed.
    Bovendien wil hij niet concureren met Google, maar samenwerken.

  12. Stephan avatar

    Ik hou ‘m nu 2 jaar in de gaten, genoeg circumstancial evidence dat dit alles met dat soort omgevingen te maken heeft, lees z’n blog archives maar en check de videos en de audio van de gillmore gang.

    Het heeft ook alles te maken met hoe Netscape.com (zijn vorige project @ AOL) z’n users ging betalen om te voten. Grote rellen natuurlijk en lekker tegen digg afzetten.

    De tijd zal het leren.

    Mijn 5 cent: SEO is belangrijk, optimalisatie voor klanten veel belangrijker.

  13. Danny avatar

    Mahalo en Jason hebben dan wel de mond vol over anti-spam en het enkel opnemen van spamvrije sites,
    maar houden er wel aan om elk van hun zogezegde zoekpagina’s te voorzien van een hidden link.

    Kijk maar eens naar de opgeslagen tekst in Google’s cache en let op het zinnetje ‘retrieved from’ gevold door een url.

    Nu kan men opperen dat dit zinnetje er enkel staat ingeval de pagina uitgedrukt wordt, maar dan hoeft die url helemaal niet gelinkt te zijn.

    Een valse start zeg maar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.