Onderzoek Zoekmachinemarketing 2010 – SES Amsterdam

Home / Onderzoek Zoekmachinemarketing 2010 – SES Amsterdam

Lisa begint en vertelt dat ze behalve bij het IAB ook meewerkt aan www.onlinetuesday.nl en geeft aan dat het de moeite is om daar ook eens keer naartoe te gaan: leuke cases, twee gratis drankjes en een netwerkborrel.

Even wat testjes uit de zaal: Het IAB is niet ruim vertegenwoordigd en zeker de adverteerders blijven achter. Dit is een focuspunt voor het IAB. De verhouding bureaus/adverteerders is ongeveer 60:40 in het voordeel van de bureaus als ik me niet vergis, met een snelle headcount in de zaal.

Het IAB is verdeeld in taskforces. Een taskforce is een specialisatie in de online marketing. Het IAB behartigt helaas vooral de belangen van de bureaus momenteel, maar wil dit juist graag naar de adverteerders verschuiven.

Wat doet het IAB allemaal?

In 2009 zijn er vier search markting thursdays georganiseerd, er is een RFP uitgekomen en een gedragscode. Het dossier zoekmachinemarketing is gelanceerd. Mijn tip is dat je vooral ook een keer naar die request for proposal moet kijken. Deze is erg duidelijk voor als je een pitch moet uitschrijven. In deze RFP staat welke vragen gesteld moeten en kunnen worden aan een aanbieder. Door de deelnemers werd de grootte van de totale zoekmachinemarkt in 2009 geschat op 400 miljoen euro. De zaal schat dat het meer is geweest, in 2008 werd 400 miljoen euro geschat door Nielsen. Google geeft deze cijfers niet vrij.

In 2009 waren heikele punten het gebrek aan concurrentie voor Google en kwaliteitskeurmerk. Concurrentie zal komen uit de hoek van Social en niet vanuit een andere zoekmachine. Dit wordt deels onderbouwd door cijfers: als we kijken naar Google.com vs facebook.com in de US is Facebook Google voorbijgestreeft in dagelijks gebruik. Dit geldt echter niet voor de lokale domeinen, dus Google heeft wereldwijd haar voorsprong nog.

Wat is er van 2009 gekomen?

Kort overzicht van hoe het onderzoek van 2009 is uitgepakt.

Ontwikkelingen in 2009

Belangrijkste ontwikkelingen bij zoekmachines waren in 2009 blended search en personalisatie van zoekmachineresultaten. Blended is uitgebreid, bijvoorbeeld ook naar realtime resultaten en het totale aantal resultaten waarop deze resultaten terugkomen is uitgebreid. Personalisatie is verder doorgevoerd, soms erg handig, maar vooral ook doorgevoerd buiten de zoekmachines. Denk aan de banners welke kunnen worden afgestemd op de historie van de zoekopdrachten. Mensen zijn hier bang voor. De impact van de personalisatie is te zien in het feit dat mensen toch moeite hiermee hebben in verband met hun privacy.

Ontwikkelingen vanuit aanbieders

Ontwikkelingen vanuit bureaus: usability, in-house en online marketing centraal in de organisatie. Er is dus in het algemeen meer behoefte aan consultancy en minder aan uitvoer. Adverteerders ontwikkelen snel en bureaus spelen hier lang niet altijd voldoende op in. Omdat online een heel belangrijk deel is van de strategie is het voor veel adverteerders bijzonder interessant om hier een in-house team voor op te zetten.

Aanbieders: verbreden van aanbod, focus om resultaat meten inclusief meten, verschuiving naar advies en consultancy.

Uitdagingen 2009

De uitdagingen in 2009 waren het verkrijgen van inzicht in resultaat en besef van toegevoegde waarde in zoekmachinemarketing. De aanwezige adverteerders geven aan dat het geen uitdaging is, maar dit is het publiek dat ook al bijna 500 euro betaalde om hier een dag aan te besteden, dus zal zeker enigzins gekleurd zijn.

Stand van Zaken 2010

Vervolgens ging Eduard door met de stand van zaken: hij stelt zich kort voor: www.edwords.nl. Het onderzoek is wederom verdeeld in drie groepen: adverteerders, aanbieders en zoekmachines. Zoekmachines geven twee lijstjes, organisch en gesponsord. Dit onderzoek gaat over SEM, dat wil zeggen SEO & SEA. Het onderzoek bestond uit 10 vragen welke door een groep adverteerders en aanbieders is beantwoord. De marktomvang word geschat op 480 miljoen gemiddeld. Vermoedelijk zit deze rond de 580 naar mijn idee. TV komt uit op 1 miljard, zoekmachinemarketing zit dan pak hem beet op de helft van dit budget. Google is heer en meester, dit is een nadeel voor concurrentie maar een voordeel hiervan is de eenvoud. Het onderscheidende voor adverteerders is welke aanbieder ze moeten hebben en welke bij de adverteerder past. Transparantie blijft een gebrek. Ook de crossmediale inzet is nog te weinig geïntegreerd, zoekmachinemarketing zit nog steeds op een eiland. 67% van online zoekgedrag word beïnvloed door offline media! De vraag is hoe je het effect van zoekmachinemarketing kunt onderbouwen.

Ontwikkelingen 2010

Belangrijke ontwikkeling bij zoekmachines is personalisatie. Tot december 2009 alleen ingelogd met account, vanaf december 2009 voor iedereen personaliseerde resulaten. 20% van de resultaten worden gepersonaliseerd. Ook blended search staat weer duidelijk op de agenda voor 2010. Google geeft aan dat het aantal resultaten ten opzichte van 2009 verdrievoudigd is. Social media komt veel terug, men ziet dat vragen niet alleen aan Google worden gesteld maar ook aan sociale netwerken, denk aan het Twitter, Hyves en Facebook. Google speelt hier op in door bijvoorbeeld Google Buzz in te zetten.

Aanbieders in 2010

Aanbieders ontwikkelen verder naar verbreding. Veel partijen groeien door naar conversieoptimalisatie maar willen ook een totaalpakket aanbieden. Ze zijn volgzaam richting Google, maar de aanbieders blijven de Google tools vooral hanteren. Oplossing is het zelf ontwikkelen van tools. Consultancy wordt steeds belangrijker en partijen springen hier steeds meer op in. Het afrekenmodel is ook aan verandering onderhevig. wel vreemd want partijen willen consultancy soms zelfs afnemen op resultaat. Het aantonen van meerwaarde van zoekmachinemarketing is nog steeds een uitdaging. De concurrentie is niet bijzonder sterk, maar vooral in de top. In het MKB is het nog niet zo druk en relatief aanwezig. Heel vaak zijn dit eenpitters, maar groot verschil tussen adverteerders en aanbieders is dat ze concurrentie heel anders bekijken. Het onderscheidend vermogen is ook een lastig punt. Er is dus ruimte voor nieuwe aanbieders, maar die moeten wel onderscheidend zijn.

Rol van mediabureaus

Wat is de rol van de mediabureaus in het landschap? Voorheen werd gedacht dat ze de boot gingen missen. De grote zes zijn hier wel ingesprongen, in de UK nemen de grootste adverteerders de search af bij mediabureaus. Dit is in Nederland niet het geval. Wellicht komt dit door de crisis.

Uitdaging zoekmachinemarketing Nederland

Wat is de grootste uitdaging van zoekmachinemarketing in Nederland? De onderbouwing van het effect blijft een uitdaging. Wat levert een investering in? Hoe blijft je goed bij, zeker bij zoekmachines? Nederland heeft nog een probleem met betrekking tot integratie. Het gaat niet zo hard als we denken. We zijn vooral erg hypegevoelig in mijn ogen.

Tips:

  • Aanbieders: Ga werken aan je onderscheidend vermogen.
  • Adverteerders: Verwerf zelf kennis, stel doelen en ga beter meten. Eis dan ook consultancy van de aanbieders.

Vragen vanuit het publiek

De volgende vragen werden gesteld aan het einde van sessie:

  • vraag: Gaat Apple een samenwerking aan met Bing voor de iPhone? Is dit belangrijk voor de kansen van zoeken?
    Eduard denkt niet dat het veel gaat uithalen.
  • vraag: Er is weinig integratie tussen verschillende media. Hoe vergroot je dat?
    Eduard geeft aan het dat kleine stapjes zijn. Adverteerders kunnen dit zelf doen door zo correct mogelijk te meten. Hoe meet je synergie tussen sea en seo? En wat als ze een banner hebben gezien. Ronnie vraagt of Eduard denkt dat mediabureaus de beste kaarten in handen hebben.
  • vraag: Hoe staan we in verhouding met de rest van Europa?
    Eduard geeft aan dat hij denkt dat wij voorop lopen. Het gaat niet zo hard in de UK en US als we denken.
  • vraag: Gaat Google dit jaar de trademark registration afschaffen in NL?
    Eduard geeft aan dat hij het niet weet en dat Google het niet gaat vertellen naar alle waarschijnlijkheid. De UK markt is juridisch gezien anders en daar zal het mee te maken hebben of dit wel of niet wordt gelanceerd.

Presentatie Eduard Blacquière SES Amsterdam 2010

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

3 reacties op “Onderzoek Zoekmachinemarketing 2010 – SES Amsterdam”

  1. paul van oosterhout avatar
    paul van oosterhout

    Leuk artikel Roy en bedankt voor de samenvatting!
    De uitdaging zit idd in het tastbaar maken en bevlogen maken van de klanten.

  2. SES amsterdam op het web | E-difference online marketing weblog
  3. Eduard Blacquière avatar

    Dankje nogmaals voor deze uitgebreide samenvattng, Roy!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.