Even een mooi stukje YouTube delen. Want ik heb hier echt van genoten. Lekker speculeren over AI, maar dan met een wetenschappelijke basis. Want hij wil eigenlijk helemaal niet speculeren, maar mijn gedachtentrein gaat er behoorlijk van los. Professor Hinton geeft zijn inzichten zo prettig weer met zoveel respect. De samenvatting:
Digitale computers werken op hoge energie en precisie, waardoor modellen op verschillende hardware draaien en zo bijna onsterfelijk worden. In tegenstelling tot analoog, dat laag vermogen gebruikt en afhankelijk is van hardware-specifieke eigenschappen, wat leermogelijkheden veel moeilijker maakt.
Digitale AI, zoals GPT-4, leert efficiënter door kennisdeling over netwerken, terwijl analoge systemen worstelen met kennisoverdracht. Digitale technologieën schalen beter op dankzij methodes zoals backpropagatie. Dit wijst op het potentieel van digitale AI om menselijke intelligentie te overstijgen en roept vragen op over veiligheid en controle.
Het onderzoek naar het veilig houden van AI is cruciaal om te voorkomen dat een superintelligentie controle overneemt.
Net het plot van een spannende film, maar dat valt allemaal mee als je het hele fimpje bekijkt, wel een lange zit, maar vooral de vragen op het einde en het gestuntel en gestotter van hele slimme mensen, die onder de indruk zijn van een nog slimmere man die een uitermate groot trackrecord heeft (zie onder de video)
Waarom moet je dit kijken?
- Prachtige verhaal over waarom hij denkt dat Ai dat met elkaar praat wel degelijk een issue kan worden, omdat emotie misschien toch mogelijk is in zijn ogen. Ook haalt hij tegenstanders regelmatig aan, waardoor hij een behoorlijker gebalanceerd beeld lijkt te wekken. Daarnaast is het een goede spreker en nog grappig ook.
- Super-interessante vragen op het einde.
- Fundamenteel inzicht in de verschillen tussen digitale en analoge berekening en hun implicaties voor de toekomst van AI.
- Meer onderzoek naar veilige AI is nodig om te voorkomen dat een digitale superintelligentie de controle overneemt. T2000, SKYNET. Alles.
- De potentie van digitale AI om onze kennis ver te overstijgen is zowel opwindend als een uitdaging voor de mens.
Geoffrey Hinton
Will digital intelligence replace biological intelligence?
Over Geoffrey Hinton
Geoffrey Hinton promoveerde in 1978 in kunstmatige intelligentie aan Edinburgh. Na vijf jaar als faculteitslid bij Carnegie Mellon werd hij fellow van het Canadian Institute for Advanced Research en verhuisde hij naar het Department of Computer Science van de University of Toronto, waar hij nu emeritus hoogleraar is. In 2013 nam Google Hintons startup voor neurale netwerken DNN Research over, die voortkwam uit zijn onderzoek aan de Universiteit van T. Vervolgens was Hinton tot 2023 Vice President en Engineering Fellow bij Google. Hij is een van de oprichters van het Vector Institute for Artificial Intelligence waar hij nog steeds werkzaam is als Chief Scientific Adviser.
Hinton was een van de onderzoekers die het backpropagation-algoritme introduceerde en de eerste die backpropagation gebruikte voor het leren van woordinsluitingen. Zijn andere bijdragen aan neuraal netwerkonderzoek omvatten Boltzmann machines, gedistribueerde representaties, tijdvertraagde neurale netten, mengsels van experts, variationeel leren en diep leren. Zijn onderzoeksgroep in Toronto zorgde voor belangrijke doorbraken in deep learning die een revolutie betekenden voor spraakherkenning en objectclassificatie. Hinton behoort tot de meest geciteerde computerwetenschappers ter wereld.
Hinton is lid van de Britse Royal Society, de Royal Society of Canada, de Association for the Advancement of Artificial Intelligence en buitenlands lid van de Amerikaanse National Academy of Engineering en de American Academy of Arts and Sciences. Tot zijn onderscheidingen behoren de David E. Rumelhart Prize, de IJCAI Award for Research Excellence, de Killam Prize for Engineering, de IEEE Frank Rosenblatt Medal, de NSERC Herzberg Gold Medal, de IEEE James Clerk Maxwell Gold Medal, de NEC C&C Award, de BBVA Award, de Honda Prize en in het bijzonder de ACM A.M. Turing Award.
Geef een reactie