Wat er mis is met online journalistiek…

Home / Wat er mis is met online journalistiek…

Nu.nl mag dan wel de meest complete en uptodate nieuwssite zijn. Maar dit artikel illustreert volgens mij prima wat ze nog totaal niet snappen (of kunnen ivm archief licentie van novum).

Waarom dat hele oude lulverhaal erachteraan tikken als je er ook gewoon naar toe zou kunnen linken. Lekker duiden, dat begrijp ik, en dat schat ik zelfs in op waarde, maar ik ken het verhaal wel, en moet wel blijven lezen in de verwachting dat er misschien wat nieuws staat. Niet dus. 

AMSTERDAM – Oudejaarsavond verloopt rustig in de verschillende grote steden. Zowel in Amsterdam, Rotterdam als in Utrecht doen zich geen grote incidenten voor.

Rond 23.00 uur hebben de hulpdiensten vooral met containerbrandjes te maken gehad. Ook in Culemborg, waar het vorig jaar mis ging, lijkt alles vooralsnog rustig te verlopen.

De woordvoerder van de Amsterdamse politie stelt dat in de hoofdstad vooralsnog vooral sprake is van een gezellige drukte her en der. Ook Utrecht meldt geen excessen.

“Maar voorgaande jaren zag je vooral tussen middernacht en 02.00 uur een piek. Dan staat iedereen buiten.”

Goed verloop

Ook de Rotterdamse politiewoordvoerder spreekt van een vooralsnog goed verloop van de avond. “De containerbrandjes die er zijn, zijn vooral voor de brandweer. Voor agenten was er tot nu toe nog weinig actie.”

In Culemborg reed op 1 januari vorig jaar rond 05.00 uur een auto in de wijk Terweijde de voortuin van een woning in terwijl daar een groepje mensen stond. De bestuurder van Marokkaanse komaf ging verhaal halen nadat Molukkers gewelddadig waren geweest tegen Marokkanen.

De auto kwam uiteindelijk tegen de gevel van de woning tot stilstand. Drie mensen die in de tuin stonden raakten gewond aan hun benen en hoofd. In de auto zaten naast de verdachte nog vier andere Marokkanen.

Rustig

In Terweijde heersten op dat moment al langer spanningen tussen groepen Marokkanen en Molukkers. Na de ongeregeldheden werd de mobiele eenheid ingezet om de orde te bewaren in de wijk.

Vrijdagavond meldt een politiewoordvoerder echter dat het rustig is in de wijk. “Ik heb eigenlijk niks te melden.”

En de reden dat ik niet naar nu.nl link, omdat ze zelf ook een link-out policy hebben die voorkomt dat ze naar buiten linken, dus hoef ik ze ook niet te matsen met een link. Voor wat, hoort wat.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

3 reacties op “Wat er mis is met online journalistiek…”

  1. Remi van Beekum avatar
    Remi van Beekum

    Helemaal mee eens. Ze zijn wel altijd snel en dat is de reden dat ik er zelfs wel eens kom. Maar inhoudelijk is heeft het elemaal niets met journalistiek te maken. Zonder hyperlinks geen worldwideweb. Zo simpel is het. Dus je moet wel bijzonder arrogant zijn als je als nu.nl, Telegraaf of Volkskrant denkt dat je wel op het internet mag, maar niet hoeft te linken. Helemaal als ze zelfs nieuws hebben over internet. Telegraaf.nl had laatst zo’n “RVD komt met twitteraccount voor Koninklijk Huis” bericht. Het enige nieuws in dat bericht is dus een twitter account. Dan moet je daar gewoon naar linken. Je schrijft toch als krant ook niet “Halsema stapt op en wordt opgevolgd door [een naam die we wel weten maar lekker nier vertellen]” Dat is gewoon je bezoekers pesten. Ik heb trouwens even rondgezocht, maar kom bij de Telegraaf en Nu.nl af en toe wel links tegen. Maar meestal ontbreken de links. Net als bij zo’n beetje alle andere Nederlandse uitgevers en nieuwssites.

  2. Wiep avatar
    Wiep

    Herkenbare frustraties :)Het voorbeeld van Remi (de Twitter-account zonder linkje naar de account zelf) vind ik zelf het meest irritant, maar het ontbreken van links naar originele bronnen, volledige onderzoeksresultaten of aanvullend leesmateriaal is bijna net zo vervelend. Telegraaf is wat linken betreft trouwens wel het toppunt. Die gaan soms zelfs zo ver dat ze artikelen van andere websites (deels) kopieren (incl. spelfout), maar het publiceren als ‘eigen’ artikel. Grappig vind ik dat ze bij Nu.nl vaak afgeven op Telegraaf (vooral de hoofdredacteur via Twitter) over het niet noemen van bronnen, terwijl ze dit zelf ook niet altijd doen. Behalve als het een site van Sanoma is, natuurlijk… 🙂

  3. Roy Huiskes avatar
    Roy Huiskes

    @wiep helemaal eens hoor. Het heeft ook deels te maken met stukje beroepsdeformatie van ons, maar ik snap gewoon domweg niet, waarom die mensen echt nul moeite in online willen steken, 10 jaar later en ze willen het gewoon domweg niet begrijpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.