Social media goeroe Leo Laporte had deze week een nare ervaring. Hij kwam erachter dat Google Buzz al een aantal weken niet goed functioneerde. Al het werk dat hij had klaargezet was niet gepubliceerd en had zich dus ook niet verspreid over de daaronder liggende netwerken. Het ergste was nog dat geen van zijn tienduizenden volgelingen hem had gewaarschuwd. Alsof niemand zich ook maar een beetje interesseert voor zijn microblog postings.
Realtime. Wat net was, dat is niet zo boeiend meer. Sander heeft een prima stukje geschreven over de waarde van twitter. Twitter is hier en nu. Dat is de waarde. Dat is de toegevoegde waarde. Twitter is geen archief dienst, twitter is niet de plek waar je ellenlange discussies gaat voeren, welke je ooit nog verwacht terug te lezen. Dat is het eerst punt dat ik wilde maken.
Het is een extra kanaal waarmee je kunt converseren. Niet een vervangen. Dat mensen een informatie overload hebben ligt aan de manier van werken, niet aan de hoeveelheid informatie. Het probleem ligt bij het filteren. Twitter kan je hier heel handig in helpen en jij kunt ook anderen helpen door nuttige informatie te twitteren en vervolgens volgt er soms nog een leuk gesprek ook.
Verder is een ander punt dat Leo Laporte Buzz en Twitter helemaal niet zo sterk gebruikt om te converseren, maar juist om zijn eigen merk en werk te promoten. Er is bijna niemand meer die Buzz gebruikt volgens mij en als je besluit een kanaal te gebruiken wat vervolgens niet bijzonder goed opgepakt word, moet je geen stennis gaan schoppen (linkbait anyone?) als niemand merkt dat je als een roepende in de woestijn bent…
Conclusie
Het blijft moeilijk om de waarde van nieuwe media in te schatten. Doe dit dan ook niet altijd. Gebruik het waarvoor jij het kunt gebruiken en de rest volgt vanzelf. Of niet natuurlijk.
Geef een reactie