Content is koning. Of toch niet?

Home / Content is koning. Of toch niet?

Lang geleden leefde er een koning welke de goedheid zelve was. Hij zorgde voor zijn vijftig onderdanen, hij hief weinig belastingen en had de economische wind mee. Geen revolutie hoefde hij te trotseren, nooit was het volk ontevreden. Een mooie troon had hij gemaakt vanwaar hij op een prettige manier regeerde.

Na enkele jaren begon hij zich echter zorgen om zijn kronieken. Niemand had nog over hem geschreven en zijn levensverhaal op schrift zou wel een autobiografie moeten worden. De koning vroeg zich af wat hij al die tijd had fout gedaan. Zijn voorvaderen hadden immers menig boekenkast kunnen laten vullen. Deze hadden dan ook grote gebieden verovert, kruistochten gereden, handel met edelen gedreven en volken ontdekt, onderdrukt en grootgebracht.

Ondanks de goedheid van de koning had deze het gepresteerd om grootse daden te verrichten, maar geen van de vijftig onderdanen had zijn daden opgeschreven, zijn naam werd alleen geëerd in zijn koninkrijk en iedereen was gelukkig. Hij besloot dan ook om op bedevaart te gaan en goede daden te gaan verrichten. Zijn werk moest worden verspreid over andere volken. Zijn goedheid moest worden beschreven. Door met kasteleins te praten, volksvertellers uit te nodigen en zijn mensen met andere edelen te laten handelen heeft hij toch zijn kronieken gekregen, vol met mooie verhalen over zijn goede leven en geen woord gelogen.

Maar waarom dit verhaal? Een goede koning heeft mensen nodig, evenals een goede tekstschrijver lezers nodig heeft. Zijn troon is het platform en zijn koninkrijk kun je beschouwen als het publiek welke zijn grootheid draagt en verspreid.

Groei
De koning moet proberen zijn koninkrijk te laten groeien in welvaart, zodat over hem gesproken zal worden, zodat de boodschappers zich zullen vermenigvuldigen en uitspreken over hun koning. Hoe beter de koning zich gedraagt, hoe beter het volk over hem praat. Hoe minder hij zich afzet tegen het volk en vanaf de troon regeert hoe groter de liefde van volk voor hem zal zijn.

Blijven werken
Om maar even met de metafoor door te gaan; een koning moet blijven werken. Aan al zijn aspecten, want revolutie ligt op de loer. De kwaliteit van het werk van de koning komt onder vuur en voor je het weet ben je koning af. Er zijn altijd andere edelen welke ook graag hun koninkrijk of hertogdom willen uitbreiden…

Een mooie metafoor om het ‘content is king’ principe te vertellen, met behulp van social media en een eigen platform. Als ik dan tegenwoordig rondkijk dan hebben aardig wat zoekmachine marketeers dit onderhand begrepen. Al dan niet voor een linkje schrijven ze zich helemaal het apezuur als gast bloggers op allerlei andere (marketing) blogs.

Moraal van dit verhaal

Een koning zonder volk bestaat niet en als je eenmaal koning bent zul je hard moeten blijven werken om je volk tevreden te houden. Goede content moet je schrijven, maar zoek je publiek ook op, zorg dat er over gesproken word en zoek platformen waar je publiek zich bevindt.

P.S. De Yahoo Siteexplorer is vernieuwd 😉 en Dave heeft een superinterview over link building geschreven!

P.P.S.
Mocht je nog meer willen lezen over koningen, koninginnen en andere spannende Koninklijke intriges raad ik je aan om de verhelderende post van Brian Clark te lezen: http://www.copyblogger.com/is-content-king/ of van Gyutae park: http://www.winningtheweb.com/content-king-no-kingdom.php een jaar geleden…

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

11 reacties op “Content is koning. Of toch niet?”

  1. Arjan Snaterse avatar
    Arjan Snaterse

    misschien moet je de wijde wereld in om je kronieken te laten vullen, maar hadden de koninkrijken vroeger geen rondtrekkende narren (zoekbots) die op bezoek kwamen en die vervolgens de grootheden (de content) verder vertelden en jou op die manier aanzien (rankings) gaven, waardoor de kronieken vanzelf weer geschreven worden?

    maw: moet je echt zelf de wijde wereld in of komen de mensen stiekem toch wel vanzelf als je eenmaal goede content schrijft…

  2. Roy avatar

    Die narren deden goed werk, maar werden ook niet helemaal vertrouwd. Daarbij kwamen ze pas als je een beetje bekend was 😉

  3. Roy avatar

    @sint daarom stond in de footer ook een verwijzing naar die artikelen! 😉

  4. Sint avatar

    Leuk artikel, maar het doet me wel heel erg denken aan dit artikel bij CopyBlogger: http://www.copyblogger.com/is-content-king/
    Waar in de comments wordt verwijst naar deze: http://www.winningtheweb.com/content-king-no-kingdom.php

    Kennelijk is ‘content is king’ niet alleen een goede metafoor om het belang van content uit te drukken, maar ook een mooie kapstop om duidelijk te maken dat je er met content alleen niet gaat komen.

  5. Edwin avatar

    Content is een belangrijke factor maar zoals het google algoritme zelf, bestaat online succes uit verschillende factoren die optimaal ingevuld moeten worden.

  6. Dave avatar

    ls ik zo even naar onze “Albert” kijk (koning van BE ) dan heb ik niet echt de indruk dat hij veel moeite doet voor zijn volk…

    Je kan natuurlijk ook dictator worden ipv koning 😮

    Dave

  7. Hys avatar

    Ik denk dat ik binnenkort maar eens een website ga veroveren.

  8. René Greve avatar
    René Greve

    Als je niet als een prins geboren bent, kun je altijd nog proberen een prinses te trouwen. Zorg wel dat ze een mooi koninkrijk onder haar hoede heeft. De liefde komt dan wel vanzelf.
    Althans, zo ging het vroeger. Naar moderne maatstaven kun je dus zorgen dat er over je gepraat wordt op het web. Je onderdaden zijn de webbezoekers. Je wordt bij goede content dus vanzelf koning.

  9. Eduard Blacquière avatar

    Koninklijke post, uwe hoogheid! 🙂

  10. Peter Kleinsma avatar

    content is belangrijk, maar zeker niet de koning

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.