Ik zou nog eens toelichten waarom SEO eigenlijk eenvoudiger is geworden. Want dit is natuurlijk wel een boude stelling als je bedenkt wat de uurtarieven van een SEO consultant zijn tegenwoordig en hoeveel tijd en inzet het kan kosten om op de juiste plek te komen. SEO is makkelijker geworden voor grote merken. Zeker als deze merken al langer online actief zijn. Voor de affiliates en mensen die zich niet echt onderscheiden is het stukken moeilijker geworden. Het onderscheidend vermogen, het bouwen van een merk, en het vermarkten van dit merk aan de juiste doelgroepen is dan ook belangrijker geworden. Als je nog goed wilt scoren in Google tenminste. Eindelijk wordt SEO dus dan toch weer iets voor de goede marketeer!
Natuurlijk is dit wel erg kort door de bocht. Jarenlang zijn allerlei sites verwend door een slimme strategie en de zoekmachines. Ze zijn verwend omdat ze een technische truc beheersten die de competitie domweg niet had. Prima strategie indertijd, alleen als ze beetje opgelet hadden bij de les over de vijf krachten van Porter, hadden ze kunnen zien hoe makkelijk het is om het succes te dupliceren en welke invloeden van buitenaf aanwezig zijn.
Technische SEO’s
Overigens zul je de echt technische SEO’s ook nooit horen zeggen dat SEO moeilijk is geworden. Alleen zal het merendeel zeggen dat het gewoon veel meer werk is geworden. Ook durf ik wel de binnenbocht te nemen door te zeggen dat veel van de echt technische SEO’s wat minder hebben met de guidelines van de zoekmachines. Deze mensen zullen altijd in de gaten bijven houden hoe de algoritmes veranderen door hun eigen schaalgrootte (ik heb het dus niet over 20 wordpress blogs, denk aan 25 wordpress MU installaties, met 1.000+ blogs per installatie) en de mate waarin ze verkeer krijgen en hier met de aanpassingen blijven spelen. Ze zijn niet afhankelijk van 5 lagen middlemanagement voordat ze een wijziging hebben doorgevoerd en door hun flexibiliteit en omvang durven ze de risico’s, en het verlies ook, te nemen.
Bijna geen van deze technische SEO’s die ik ken, past dan ook nog risicovolle technieken toe op projecten waarmee ze hun eigen merk en merkwaarde proberen op te bouwen. Denk daar maar eens goed over na…
Het is natuurlijk niet altijd kommer en kwel
Bijvoorbeeld een site als kleertjes.com of de jongens van Coolblue en Iphoneclub hebben het toch geflikt om in in relatief korte tijd een merk neer te zetten. Een merk dat daadwerkelijk een merkwaarde heeft (in ieder geval online). Door deze merkwaarde zorgvuldig op te bouwen, door geduld, hard werken en gezond verstand van een marketeer hebben ze het nu stukken makkelijk om bepaalde zoektermen te koppelen aan hun merknaam.
Hierdoor is het ook stukken makkelijker voor deze partijen om hun niche te domineren. Zelfs op het gebied van social media hebben ze al een voorsprong op hun concurrentie, omdat ze wel goed marktonderzoek doen en op de juiste manier communiceren, en beter nog, luisteren naar hun klanten en doelgroep. De arrogantie van een groot deel van de marketeers dat zij wel weten wat goed is voor de gebruikers vanuit de ivoren toren wordt hier door Google nogmaals doorbroken.
Vince Update
Google heeft sinds de ‘vince’ update een behoorlijke voorkeur gekregen voor merken en mentions. Dit betekent dat als je een groot merk bent je eenvoudiger goede resultaten kunt behalen, omdat het gewoon waarschijnlijker is dat mensen naar je op zoek zijn. Dat betekent dat Univé bijvoorbeeld op ‘verzekering’ makkelijker zal gaan scoren omdat er bijvoorbeeld gezocht wordt naar ‘verzekering’ of ‘verzekering afsluiten’. Op de site van Univé kun je dan de goede informatie vinden en 2 dagen later besluit je te boeken, na de zoekopdracht ‘unive’ of ‘verzekering unive’ (waarom mensen, zelfs als ze weten wat ze zoeken, Google gebruiken is nog weer heel ander verhaal).
Conclusie
Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat Google gewoon echt goed aan het worden is, om de juiste site op de juiste plaats te krijgen. Dan hebben we het niet over de juiste site in correctheid van termen, maar in de gedachten van de mensen. Intentie is waar het om draait. Een zoekmachine kan beter zijn geworden, maar de mensen kunnen de resultaten slechter gaan vinden omdat de verwachting en beleving niet wordt waargemaakt. De wonderschone taak van de SEO is nu het aflopen van een checklist om te zien of een website nog aan de ‘eisen’ van een zoekmachine voldoet en ervoor te zorgen dat de marketeers een schop onder hun kont krijgen. Sterker nog, het zou goed zijn dat veel huidige webdesigners en marketeers zich eens in de edele kunst van de marketing zouden verdiepen, want als je naar de traditionele definitie kijkt van marketing, dan hebben de SEO’s heel veel mooie tools in handen welke op veel (marketing)vlakken van toepassing zijn.
Geef een reactie