Ruben vraagt zich op zijn eigen blog, in zijn artikel; timmermans wet, af of hij medeverantwoordelijk is voor het stoppen van Skoeps. Ruben was gevraagd om bij een opfrisbeurt om mee te denken over usability. De doelen waren verbeteren van de conversatie on- en offsite, een meer overzichtelijke homepage en het doorsturen van skoeps. Conversie was overigens ook het aantal pageviews gaf ruben mij aan. Goede doelstellingen.
Doordat er teveel tegelijk veranderd was, was er uiteindelijk niet meer te zien waar de 10% tot 20% afname in pageviews vandaan kwam. Andere KPI’s bleven constant. Slecht voor het business model van skoeps (waarschijnlijk gebaseerd op CPM). Het project leek daardoor minder geslaagd.
Eerlijk gezegd denk ik juist dat de doelstelling van een usability specialist gehaald is. Veel bezoekers konden beter of sneller vinden wat ze zochten, gingen sneller naar hun doel en verdwenen daardoor net zo snel weer (of eigenlijk een of meerdere pageviews sneller). Als conversie optimalisator is het echter minder geslaagd. Minder pageviews betekend domweg minder advertentie ruimte, dus minder inkomsten (daarom zijn bij de grote US sites lange artikelen ook over 3 of 5 pagina’s verdeeld…).
Usability
De aanleiding van dit artikel is een heel open stukje dat Ruben heeft geschreven. Dit waardeer ik zeer, en om even aan te geven dat dit natuurlijk niet alleen bij Ruben gebeurd, maar dat er soms ook bewust op gestuurd wordt. Een voorbeeldje: selecteren op prijs zou in sommige gevallen wel eens een lager gemiddeld order bedrag kunnen betekenen…
Conversie optimalisatie ipv. usability
Tools als Toading, waarvan Google al jaren roept dat ze dit zelf gaan uitbrengen, gaat Google niet uitbrengen zolang ze echt niet anders kunnen. Long Tail levert Google namelijk niet zoveel geld op als concurrentie op semi long tail waarbij je nog met elkaar kunt concurreren. Het vinkje bij de Neckermann staat bij de nieuwsbrief niet voor niets altijd aan, omdat het meer werk is om het uit te zetten. Dit principe is niet nieuw, in de supermarkt moet u meer moeite doen om de lagere marge producten te pakken en zo kunnen we vast allemaal nog wel een voorbeeld vinden. Zet deze gerust in de comments.
Doelstellingen
In de doelstellingen en de motivatie zit nu juist het essentiële verschil tussen conversie optimalisatie en usability. Het verbeteren van de gebruikerservaring, of het verbeteren van de inkomsten maakt het verschil. Usability is in mijn ogen vooral gericht op de gebruiker, terwijl conversie optimalisatie meer de doelstellingen van de opdrachtgever nastreeft. Veelal lopen deze zaken hand in hand, echter op sommige punten zullen deze afwijken of zelfs tegenovergesteld zijn.
De geleerde lessen
Ruben heeft hier als lering uit getrokken dat je niet teveel moet veranderen. Dat is een conclusie die ik alleen maar kan onderstrepen, echter zoals hij het verhaal verteld is hij iets essentieels vergeten; namelijk te kijken naar business model en hier goed mee omgaan. Conversie optimalisatie kan namelijk betekenen dat je soms een actie onderneemt die niet altijd even gebruiksvriendelijk is, maar qua resultaat een beter financieel gewin oplevert (zoals het opdelen van artikelen…) voor de site eigenaar. Door veel te testen op kleine schaal is het dan ook mogelijk om dit hele deel te finetunen en uiteindelijk het meest wensbare resultaat te behalen.
Dat is in mijn ogen het verschil tussen conversie optimalisatie en usability.
Geef een reactie