Even een korte mededeling van uit Google. Er is een aanscherping geweest in de richtlijnen voor linkbuilding.
In het verleden hadden ze al een gezegd wat ze wel en niet wilden hebben, maar met ‘onnatuurlijke links’ kunnen SEO’s natuurlijk alle kanten op en dat gebeurt dan natuurlijk ook. Als toevoeging hebben ze nu enkele voorbeelden gegeven, waarbij je er vanuit zou moeten kunnen gaan dat ze hier dan op korte termijn ook iets mee zouden gaan doen. Bijvoorbeeld de EMD update zoals Matt Cutts bijvoorbeeld recent over sprak op Twitter.
Een beetje doorgewinterde SEO weet onderhand natuurlijk ook dat er een hoop ‘zou moeten’ in het publieke verhaal van Google zit. Als we kijken naar de poeha omtrent de EMD update (waar de bewerking van de richtlijnen dus een resultaat van is/zou moeten zijn) dan zijn er wel wat voorbeelden te vinden (1) waaruit iets anders blijkt. Ook uit de zichtbaarheidsdata van Searchmetrics zou je anders kunnen concluderen.
De volgende voorbeelden zijn door Google toegevoegd aan de richtlijnen.
- Tekstadvertenties die de PageRank doorgeven
- Links die worden ingevoegd in artikelen zonder echte samenhang met de tekst, zoals:
De meeste mensen slapen ’s nachts. In winkels kunt u goedkope dekens kopen. Een deken houdt u ’s nachts warm. U kunt ook een kachel kopen. Een kachel produceert meer warmte en u kunt deze in de zomer uitzetten wanneer u geniet van uw vakantie in Frankrijk. - Directory- of bladwijzersitelinks van lage kwaliteit
- Links die zijn ingesloten in widgets die via verschillende sites worden verspreid, zoals:
Bezoekers van deze pagina: 1472
autoverzekering - Vaak gedistribueerde links in de voetteksten van verschillende sites
Reacties op forums met geoptimaliseerde links in het bericht of de handtekening, zoals:
Bedankt, dat is nuttige informatie!
– Paul
pizza van paul pizza utrecht beste pizza in utrecht
Zoals Wiep al terecht op twitter zei:
Leuk, uitgebreidere richtlijnen, maar dan moet je ook handhaven. Is nu net zo logisch als het NL gedoogbeleid…
En ik kan mij daar dan ook alleen maar bij aansluiten. FUD (fear, uncertainty & doubt) is een strategie die effectief kan zijn, maar je als bedrijf ook heel lullig in je hemd kan zetten. Eerlijk gezegd zijn de Nederlandse berichten hier de laatste jaren een groot voorbeeld van in de ogen van veel SEO’s. Gelukkig heeft de klant van Google hier nog niet zoveel last van, hoewel ik steeds vaker hoor dat ze ‘zulke rare resultaten’ of ‘allemaal dezelfde resultaten’ te zien kregen.
Met droge ogen kun je in Nederland aan je klanten vertellen hoe het zou moeten, dat het wel in je strategie moet zitten, dat publiceren en content belangrijk is in de customer journey van je klant, dat ‘zero moment of truth’ een essentieel onderdeel in je strategie moet zijn etc. Als de klant, die een beetje bekend is met Google en linkbuilding, zelf een half uurtje gaat zitten kijken naar een paar top 10 resultaten op zijn zoektermen en zegt: waarom doen wij niet iets met widgets, of geven we een paar producten weg ter review, want ik zie in de top 10 allemaal klanten die dat ook doen. Dat is veel minder werk! Dan moet je je afvragen of je nog steeds zo vriendelijk zou moeten zijn tegenover Google of dat je je iets zakelijker moet opstellen. In Duitsland weten ze dat al jaren.
Google heeft iets wat wij willen, daar gaan we alle moeite voor doen en als het misgaat zoeken we wel een oplossing, die tik over de vingers overleven wij ook wel, maar wat meer agressie zonder meteen de ‘schuldige’ aan te wijzen is zo onderhand in Nederland wel op zijn plaats.
Geef een reactie