Ik ben Roy, ik optimaliseer website voor gebruikers en soms een beetje voor Google. Omdat Google soms speciale wensen heeft die mensen niet hebben (hallo xml-sitemaps of structured data). Maar altijd staat de klant voorop. Want zo haal je uiteindelijk de beste resultaten voor je klanten. En dat is dan weer goed voor mijn omzet.
Simple, but not easy.
Inhoudsopgave
- Curriculum Vitae
- Waarvoor kan ik je inhuren?
- Dus niet alleen voor SEO-werkzaamheden?
- Wat is marketing voor jou?
- Wat maakt jou een goede SEO?
- Wat kun je voor ons doen?
- Hoe halen we het meeste uit de werkrelatie?
- Ben je een teamplayer?
- Wanneer beschouw je een SEO-traject als afgerond?
- Waar komt dat 42 nou eigenlijk vandaan?
- Publicaties
- Ik heb nog meer vragen?
Mijn zakelijke pad in een notendop
Curriculum Vitae
Welke wegen heb ik bewandeld om te komen waar ik ben.
- 1997 – 1999: HBO Laboratorium Informatica & Analyse
- 1999 – 2003: HBO Multimedia Design & Techniek
- 2005 – 2009: SEO-specialist searchmarketingbureau Onetomarket
- 2009: mijn eerste Google Analytics Certificaat (GAIQ)
- 2009 – 2010: SEO, UX en development bij casual gaming-bureau
- 2010 – nu: Freelance SEO Consultant chapter42.com
Waarvoor kan ik je inhuren?
Verbeteren zit in mijn kern. Ik ben beschikbaar voor SEO of CRO op project of retainer basis. Ik focus mij op:
- Site Audits
- Server Log Analysis
- International SEO
- Site migraties
- Traffic drops & vreemde SEO issues
Ik geef developers aan welke technische aanpassingen nodig zijn. Ik praat met UX over mogelijke oplossingen voor SEO-issues.
Het content-team help ik met de zoekwoordintenties, en we maken samen de strategie voor content en linkbuilding. Daarna begeleid ik het PR of content-team bij de uitvoering.
Daarnaast doe ik Data & Analytics implementaties en projecten. Denk hierbij aan GA4 implementaties, Google Tagmanager onderhouder of integraties of bijvoorbeeld dashboard en KPI’s bepalen.
Dus niet alleen voor SEO-werkzaamheden?
Nee, ik zie het breder. Los van SEO werk ik graag met data en doe als sinds 2008 ook zijdelings CRO (conversieoptimalisatie) en UX (User Experience, toen nog Usability) projecten.
CRO en SEO gaan enorm goed samen. Het grote verschil zit erin dat een UX-er meestal pas begint na te denken als mensen al op de site zijn. Ik denk iets verder. En voor beide heb je de data nodig. Het komt allemaal bij elkaar in holistische SEO, data-driven marketing, fact-based marketing – hoe je het ook maar wilt noemen met de sexy buzzwords die jouw organisatie belangrijk vindt. Want mij aanpassen en embedden in een organisatie kan ik prima.
Zoals ik het zie is een SEO-traject het meest effectief als je verder kijkt dan de directe SEO-resultaten. Je wilt niet alleen verkeer binnenhalen, maar verkeer dat binnen de doelgroep valt en daardoor geld gaat opleveren. Conversie dus, of dat nou iemand is die informatie tot zich neemt door helemaal naar onderen te scrollen, een leadformulier invult of een e-commerce aankoop doet.
Wat is marketing voor jou?
Marketing is het helpen van de klant. Een marketeer onderzoekt hoe een product en een doelgroep op elkaar kunnen worden afgestemd. Dit houdt in dat de marketeer kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een product in de richting die een doelgroep wenst, of de doelgroep kan voorbereiden op het gebruik van het product.
SEO is natuurlijk vraaggestuurd. Talloze onderzoeken tonen aan dat pull-marketing heel sterk werkt, zeker in combinatie met de juiste push-marketing. Met SEO kan de doelgroep worden bereikt met wat zij zoeken.
Ik geloof, en de wetenschap toont aan, dat je klanten kunt helpen een keuze te maken door ze vaker een boodschap te laten zien of ervaren. Vervolgens is het logisch om dit op te volgen en zakelijk af te ronden.
Wat maakt jou een goede SEO?
Een goede SEO heeft ervaring maar is vooral nieuwsgierig. Naar de klant van de klant, naar het waarom van dingen. Er is niet echt een standaardrecept of rapport voor het optimaliseren van websites, en ik geloof dus ook niet in standaard-SEO-rapporten.
Iedere website is anders. Het hangt allemaal af van de website, de organisatie en de doelgroep.
Het heeft weinig zin om een zoektermenonderzoek te doen als je je niet grondig verdiept in de vraag van je klant. De klant van de klant is het allerbelangrijkste, die wil ik snappen.
Je moet begrijpen wat die voor problemen heeft, en dat kost tijd. Doe je dat niet, dan heb je wel zoektermen, maar begrijp je de zoekintentie van je doelgroep niet. Dan kun je ook de juiste oplossing niet bieden.
Wat kun je voor ons doen?
Van alles, maar ik denk dat we het er snel over eens zijn dat ik niet je teksten ga schrijven. Ik bepaal, samen met jullie, een SEO-strategie en heb daarbij bepaalde commitment nodig van jullie, daar hebben we het vooraf over.
Ik hou er niet van om een business case te maken. Als je dat heel graag wilt doe ik dat natuurlijk voor je want soms moet je wat credit in de organisatie verdienen, maar ik leg je graag uit waarom dat allemaal niet zo heel zinvol is of hoe we je collega’s kunnen overtuigen om toch die laatste issues op de roadmap door te voeren. Veel business cases beloven gouden bergen, maar wat heb je aan beloftes die niet waargemaakt worden? Een SEO die mooie beloftes doet, die bluft of heeft geluk. Je kunt niet voorspellen wat Google of de concurrentie gaat doen. En al sta je een maand, een week of zelfs maar een dag op de eerste positie, heb je dan je doel bereikt?
Ik kom uit Twente, dus ik heb een Twentse nuchterheid. Ik leg de dingen simpel uit en ben direct. Dat is mijn stijl, maar is ook mijn visie op SEO. SEO moet eerlijk en transparant zijn.
Hoe halen we het meeste uit de werkrelatie?
Iedereen wil graag progressie in de website zien. Maar ik zie ook graag de progressie van anderen. Zeker als ik mag helpen om die te versnellen.
Daarom doe ik tegenwoordig ook veel training on the job: dan begeleid ik een interne medewerker of een team op SEO-gebied.
Ik werk graag samen met klanten die van hun vak houden, die gedreven zijn, die willen leren. Een goede persoonlijke relatie met de klant is voor ons belangrijk. Je krijgt het beste resultaat als er een klik is.
Ben je een teamplayer?
Ja, ik heb er plezier in om teams te begeleiden, zodat ze samen de veranderingen doorvoeren die nodig zijn om beter te scoren.
Wat ik heel leuk aan SEO vind, is dat je crossfunctioneel bezig bent. We werken in meerdere functies en met meerdere teams tegelijk. We verbinden interne mensen aan elkaar, geven sturing aan veranderingen, zorgen dat er een proces voor komt. Voor optimale vindbaarheid zijn integrale oplossingen nodig.
Als ik dan net iets verder kan gaan dan alleen SEO, maar ook naar conversie optimalisatie kan kijken, wordt het nog leuker. En ook effectiever.
Wanneer beschouw je een SEO-traject als afgerond?
Ik ben tevreden over een project of traject als ik mezelf snel overbodig kan maken. Als de organisatie zelf verder kan met de veranderingen die we hebben ingezet.
Hoewel: als daarna een trainingstraject zinvol is, doe ik dat ook heel graag. Dat trainen doe ik voor agencies en doe ik voor bedrijven. Bij sommige bedrijven heb ik al meerdere keren een SEO opgeleid. Die rol van sparring partner of supervisor past gewoon heel goed bij mij.
Waar komt dat 42 nou eigenlijk vandaan?
Nou. Uit de hitchhikers Guide Through the Galaxy. Zo dus:
Op de Hogeschool had ik een keer een domeinnaam nodig om wat portfoliowerk op te zetten. We hadden een boek waarin hoofdstuk 3 ontbrak, en zo kwam ik al snel bij chapter42 uit.
Overigens heeft Google dit ook heel lang gebruikt, maar is er tegenwoordig helaas geen tijd meer voor dit soort geintjes.
Waar kun je mij vinden?
Publicaties
“Your brand is what other people say about you when you’re not in the room”
Blogs
Al mijn blogs vind je hier op een rij. Ik heb ook nog wel het een en ander op andere blogs geschreven, maar nooit bijgehouden wat waar staat. Uiteindelijk is dat leuk voor de links maar zoals water onder de brug.
Podcasts:
The Growth Room en inbound4cast en rond 2010 onze eigen serie: Searchcowboys wat later State of search is geworden.
Presentaties & lezingen op conferenties:
SMX, SES, A4U, Emerce en inhouse meeting bij Global teams van o.a. ING, AholdDelhaize en DTG.
Bijdragen als panellid:
Ik heb een blauwe maandag in mijn Onetomarket tijd in het IAB taskforce search gezeten. Daarnaast op conferenties met regelmaat als panellid aangeschoven in ronde tafel gesprekken.
Ik heb nog meer vragen?
Neem contact op, dan maken we een afspraak
"*" geeft vereiste velden aan