Startpagina en haar klonen

Home / Startpagina en haar klonen

Er is niets mis met een startpagina kloon, als ze maar niet ranken in de zoekmachines in mijn ogen. Één dergelijke pagina kan nog een prima overzicht bieden als aanvulling op de andere negen zoekresultaten, maar meer dan één in de top tien  (en meer dan twee in de top twintig…) dan biedt het geen enkele toegevoegde waarde voor de gebruikers van Google. Dit alles naar aanleiding van een discussie in de Google Webmaster Help Groups

Een startpagina is “iets” wat je instelt, zodat jouw browser met het opstarten van jouw computer de website ziet, die jij als op-startpagina wilt laten zien.

Ik kan me dan ook prima vinden in je definitie, maar heb nog één principieel bezwaar.

Daarnaast komt natuurlijk nog de kwestie van de commercialiteit. Het is algemeen bekend dat de traffic van de echte startpagina dochters vrij goed converteert en dus commercieel wordt uitgebuit/ingezet. Startpagina stelt dat er maximaal vijftien commerciële links op een pagina mogen staan. Echter wordt er vervelend veel onderhands geregeld en zijn pagina’s regelmatig ‘vol’ tenzij je even en een bepaald bedrag overmaakt (of Reciprocal (wederzijdse verlinking) linking toepast om de PageRank op te krikken).

Dat portaal zet jouw link dan op een NoFollow, dus er wordt geen positie (PageRank) van het portaal aan jou “verkocht”.

Dit gebeurd dus echt op geen enkele startpagina of kloon, naar mijn weten. Door de commerciële belangen van zo’n startpagina is het niet meer een objectieve bron, waardoor de waarde in Google afneemt. Het is dan immers niet meer een goed overzicht, maar een overzicht van bronnen met het meeste geld.

Het feit dat de topicstarter dit als een ‘verwijt’ en ‘jaloezie’ ziet snap ik dan ook echt niet (het is immers niet moeilijk om zo’n zelf zo’n kloon te scrapen en te importeren door middel van open source software). Wat ik persoonlijk wel vervelend vind is dat Google de links die van zo’n pagina komt nog veel te veel waardeert. Dit zie je dan ook erg goed in bijvoorbeeld de top tien op [zoekmachine optimalisatie] in NL.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

8 reacties op “Startpagina en haar klonen”

  1. Sint avatar

    In het geval van Startpagina.nl (van klonen weet ik dit niet) zijn er duidelijke richtlijnen waar beheerders zich aan moeten houden. Het concept leunt zwaar op de expertise van individuele beheerders en het is dan ook jammer als bepaalde beheerders commercie hoger in het vaandel hebben dan een pagina die een evenwichtig beeld geeft van wat er aan informatie te vinden is over een bepaald onderwerp.
    Want behalve een pagina die je instelt als startpunt in je browser kunnen startpagina’s ook een handige ingang tot informatie zijn, waarbij een beheerder je met zijn linkverzameling aan de hand neemt in plaats van dat je zelf actief op zoek moet in een zoekmachine.

    Wie uitwassen tegenkomt in de categorie die je noemt roep ik bij deze van harte op om een discussie aan te gaan met de beheerder. Als blijkt dat men niet bereid is het afwijzen van je aanvraag inhoudelijk te beargumenteren, dan zou ik zeker mijn beklag doen bij de eigenaren/kwaliteitsdesk van de site.
    Als beheerders op een eilandje gaan zitten en zich voornamelijk bezighouden met facturen versturen dan lijkt me dit niet de kwaliteit waar een startpagina, kloon of niet, voor wil staan.

  2. Roy avatar

    Sint, het punt in dit geval is niet eens echt startpagina.nl (hoewel ook daar nare uitwassen te vinden zijn…) maar vooral alle andere klonen waarbij het echt de spuigaten uitloopt.

  3. Sint avatar

    Ik ben het met je eens dat waar Startpagina.nl nog enige richtlijnen hanteert waar de meeste pagina’s zich aan houden, het bij de klonen vaak totale anarchie is en dat deze weinig toevoegen als startpagina.
    Wat dat betreft zijn we het dus eens 🙂

  4. edwin avatar

    Daarnaast is er in 10 jaar geen bal gedaan aan het gebruiksvriendelijker maken van deze dingen, het straalt gewoon ..things are only made for search engine purposes ..uit.

  5. Henri avatar

    Roy, ik begrijp je punt. Ik denk dat je meer doelt op Goedbegin, CooleStart, etc. Laatst kwam ik 8 dezelfde pagina’s tegen op verschillende subdomeinen van deze sites. Het betrof pagina’s over rijscholen. Het viel direct op dat een rijschool de pagina’s beheerde. Wat heb je nu aan zoveel dezelfde pagina’s. Door de hoeveelheid pagina’s scoren ze ook nog goed met deze pagina’s binnen Google.

    Hoewel Startpagina.nl het wel beter doet, overtreedt het gros van de beheerders de regels. Het wordt steeds lastiger om een gratis linkje geplaatst te krijgen. Het antwoord is doorgaans: “het onderwerp van de website past niet bij de pagina”. Een gesponsorde link is uiteraard wel altijd mogelijk. De kans op irrelevante content is veel groter. Zie bijv. op http://auto.startpagina.nl. 3 rubrieken zijn gevuld met gesponsorde links.

    Startkabel.nl is op zich wel aardig netjes gevuld en de kans op links daar is heel groot. Het nadeel is wel dat startkabel.nl vaak meer subdomeinen aan 1 pagina hangt.

    Ik zie dat ik nogal uitwijd ben …

  6. Navin avatar
    Navin

    Los van het feit dat ze (mensen die zelf een product willen aanbieden) zelf een x aantal pagina’s beheren, is de controle over pagina’s die aan “paid linking” meedoen voor Google niet te bepalen. En aan “paid linking” doen ze allemaal. Vaak genoeg zie je ook nergens een “nofollow.”

    Als voorbeeld neem ik http://www.startkabel.nl, op de index van deze site, een PR 5 site, zie je zoveel links staan. Een paar van ze hebben wel een nofollow, misschien 1% van allemaal.

    Wie wilt nu geloven dat al die sites die daar zo staan, niet hebben betaald om daar te staan? Doe eens een gratis link aanmelden om op de index te komen…

    Links verkopen is leuk, maar Google mag het niet weten, negative paid linking lijkt niet zo bijzonder moeilijk soms.

    Op die index van startpagina zijn wel alle sites ge-nofollowt als ik me niet vergis 🙂

  7. Positie zoekmachine avatar
    Positie zoekmachine

    Mijn ervaring met startpagina’s is inderdaad dat het uitermate moeilijk is links geplaatst te krijgen, met name bij de wat commercieel aantrekkelijke sites. Met name startpagina.nl spant wat mij betreft de kroon. Uiteindelijk wordt een dergelijke policy hun eigen ondergang, vroeg of laat krijgt men en niet in de laatste plaats Google in de gaten dat er niets verandert en de waarde van startpagina voor zoekers niet meer daar is en dan is het gewoon exit.

  8. Michel avatar
    Michel

    Maar goed, als je webdirectory vergelijkt met een startpagina. Wat valt er dan te zeggen? Maar ik ben het eens dat startpagina met de huidige werkwijze niet de bezoekers ‘serveert’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.