Gister had Joost een uitstekende post over Google Webmaster Tools Sitemaps en de waardevolle data die je daaruit kunt halen als je de sitemap functie niet gebruikt. Niets nieuws onder de zon maar het blijkt dat veel mensen nog niet begrijpen waarom je dat nu niet precies zou doen. Hij kwam in discussie met iemand die een miljoen pagina’s laat indexeren via sitemaps.
Vandaar nog maar gauw een spoedpost tussen door…
Waarom geen Sitemap.xml gebruiken
Het dringt bij veel SEO’s nog niet door dat Google het beste voor heeft met de webmasters door sitemaps beschikbaar te stellen, maar dat interne linkstructuur een belangrijk onderdeel is van je optimalisatie.
Als je niet weet of pagina’s moeilijk of langzaam geïndexeerd worden, dan kun je niet je interne linkstructuur aanpassen zodat ze wel genoeg interne linkwaarde krijgen om goed te gaan ranken. Dat is namelijk echt optimaliseren voor zoekmachines.
Supplemental index
Verder wordt er over de supplemental index door Matt Cutts gezegd, dat ook die pagina’s wel ranken. Dit is behoorlijke onzin, want op de resultaten in de top tien van normale (lees: geen long tail) search queries zie je echt zelden een supplemental pagina (en mocht je hier voorbeelden van kennen dan kun je deze in de comments dumpen).
Pagina’s komen door gebrek aan unieke content en slechte interne en externe links in de supplemental index. Daarbij geldt ook nog dat ze “supplemental” kunnen worden als er al tijden niets veranderd aan zo’n pagina (meer backlinks, veranderingen on page etc.)
Conclusie
Gebruik geen Google sitemaps als je niet weet waarom je dit gebruikt. De data die je uit de index en uit je logfiles kunt halen is veel te belangrijk en het gebruik van Google Sitemaps werkt het plaatsen van een pagina in de supplemental index in de hand.
Op mijn site heb ik zo’n 35 supplemental pagina’s waarvan 99% tags pagina’s zijn. Dit laat ik op dit ogenblik bewust zo, omdat ik er in de toekomst nog wat leuks mee wil gaan doen, ook gebruik ik nog Google sitemaps omdat ik weet dat mijn website wel volledig geindexeerd wordt, door de verscheidene structuren die beschikbaar zijn. Daarbij komt ook nog eens dat deze website van 0 is begonnen en opgebouwd, dat wil zeggen dat hij organisch is gegroeid en niet plots 75 pagina’s moest gaan indexeren (overigens kan het makkelijker dan uit de logfile door deze plugin in je wordpress te installeren: WP Googlestats).
Geef een reactie